Sobotka: Do dění na Ukrajině by se neměl nikdo vměšovat

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Varšava dnes vyzvala k ukončení všech přesunů ozbrojených jednotek na ukrajinském Krymu, neboť to na autonomním poloostrově zvyšuje napětí. Znepokojení vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová. Na Ukrajinu se v neděli chystá odcestovat britský ministr zahraničí William Hague. Český premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že odmítá vojenské zasahování do vývoje.

„Žádáme konec provokačních přesunů jednotek na Krymském poloostrově,“ uvedlo polské ministerstvo zahraničí. Polská diplomacie také vyzvala signatářské země takzvaného budapešťského memoranda z roku 1994, aby své závazky splnily. V dokumentu se Británie, Spojené státy a Rusko zavázaly garantovat politickou a hospodářskou bezpečnost Ukrajiny, Běloruska a Kazachstánu, tedy i jejich územní celistvost.

„To, čeho jsme na Krymu svědky, nás znepokojuje,“ prohlásila Merkelová s tím, že musí být zachována územní celistvost Ukrajiny. Dodala, že je kvůli vyhrocené situaci v telefonním kontaktu s představiteli Ukrajiny, Ruska i s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Integrita Ukrajiny není ohrožena, věří Sobotka

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se dnes obrátil na Moskvu s tím, aby bezodkladně definovala své záměry s Krymem. „Vše, co Rusko na Krymu činí, musí být v souladu se suverenitou, teritoriální integritou a smlouvou o ruské černomořské flotile,“ řekl šéf německé diplomacie. Zároveň varoval, že kdo nyní přilévá olej do ohně slovy či činy, vědomě situaci vyhrocuje.

Český premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že žádná země by se neměla vojensky vměšovat do vnitřních otázek Ukrajiny. Varoval před ohrožením územní celistvosti země. „Pevně věřím, že územní integrita Ukrajiny ohrožena není, protože kdyby k tomu došlo, tak by to byl významný destabilizační prvek pro celý region a nepochybně by to přineslo velmi negativní důsledky pro životní úroveň a ekonomiku Ukrajiny,“ varoval Sobotka. V pondělí chce o situaci jednat s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem, který Ukrajinu tento týden navštívil.

Na pozadí posledních dramatických událostí na Krymu, který hrozí odtržením od Ukrajiny a přičleněním k Rusku, hodlá Hague navštívit ukrajinskou metropoli. „Právě jsem mluvil s (ukrajinským) úřadujícím prezidentem (Oleksandrem) Turčynovem. V neděli odcestuji do Kyjeva k rozhovorům s novou ukrajinskou vládou,“ napsal Hague v noci na dnešek na svém Twitteru.

"Chtějí vytvořit loutkový stát"

Podle švédského ministra zahraničí Carla Bildta jde na Krymu o jasnou ruskou vojenskou intervenci. „Pravděpodobně chtějí na Krymu vytvořit loutkový proruský stát,“ uvedl Bildt na Twitteru. „Žádná země nemá právo vměšovat se vojensky do dění v jiném suverénním státu,“ dodal ministr.

Situaci v oblasti pozorně sleduje i české ministerstvo zahraničí, které v dnešním prohlášení uvedlo, že ho přesuny ruských vojsk znepokojují. „Jednoznačně zdůrazňujeme nutnost zachování teritoriální integrity Ukrajiny a respektování její suverenity a hranic,“ uvedlo rovněž v prohlášení. I šéf francouzské diplomacie Laurent Fabius vyzval všechny „strany, aby se zdržely jednání, které může zvýšit napětí a narušit teritoriální jednotu Ukrajiny“.

Již v pátek vyjádřil hluboké znepokojení nad informacemi o přesunech ruských vojsk na Krym americký prezident Barack Obama. Upozornil, že každé narušení svrchovanosti této země může vážně destabilizovat tamější situaci. Prezident také v přímém televizním přenosu Moskvu varoval, že jakákoli vojenská intervence na Ukrajině „bude něco stát“.