Somálsku po hladomoru hrozí epidemie cholery

Mise Člověka v tísni v Etiopii

Mise Člověka v tísni v Etiopii

Po hladomoru hrozí východoafrickému Somálsku epidemie cholery. Uvedla to Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž počet případů onemocnění touto nakažlivou chorobou letos prudce stoupl. Špinavá voda a špatné hygienické podmínky vedou k dalšímu šíření nakažlivého průjmového onemocnění, řekl dnes v Ženevě představitel této mezinárodní organizace Michel Yao.

V nemocnici v somálském hlavním městě Mogadišu zdravotníci letos přijali asi 4272 lidí trpících těžkým vodnatým průjmem; 181 z nich zemřelo. Polovinu obětí tvořily děti mladší dvou let.

„Případů je tam dvakrát nebo třikrát víc než loni. Takže můžeme říct, že tu jde o postupující epidemii cholery,“ prohlásil podle agentury Reuters Yao.

Šíření cholery bylo podle WHO potvrzeno v několika regionech a pohyb velkého množství obyvatel, kteří utíkají před násilnostmi i katastrofálním hladem na jihu země, prý může situaci zhoršit.

Humanitární pomoc komplikují islamisté

Za násilím stojí převážně nejsilnější skupina islámských radikálů hnutí Šabáb, které je somálskou odnoží teroristické sítě Al-Káida. Jeden z vůdců hnutí dnes prohlásil, že i přes víkendové stažení většiny sil Šabábu z Mogadiša, bude skupina pokračovat v partyzánské bojové strategii, podobně jako v Afghánistánu.

V rozhlasovém projevu hnutí nadto označilo palebnou sílu jednotek Africké unie (AMISOM) nasazených v Mogadišu za nepřiměřenou. Šabáb totiž nemá k dispozici tanky. Islamistické jednotky se stáhly z metropole o víkendu, ale objevují se stále občasné střety. Šabáb také nadále brání dodávkám humanitární pomoci do některých oblastí jižního Somálska.

Do Mogadiša v posledních dvou měsících uteklo z jiných částí země odhadem 100 tisíc Somálců. V metropoli zbídačelé země již předtím žilo 370 tisíc vysídlenců. Dalších 1500 uprchlíků na cestě za jídlem a bezpečím každý den překročí hranice s Keňou. V tamním uprchlickém táboře Dadaab, největším zařízení tohoto druhu na světě, nyní žije asi 440 tisíc lidí.

OSN v několika částech Somálska vyhlásila stav hladomoru. Potravinová krize způsobená katastrofálním suchem ale zasáhla i další země východní Afriky.