Soud pro lidská práva vynesl dvousečný verdikt o Jukosu

Michail Chodorkovskij

Michail Chodorkovskij Zdroj: CTK

Rusko nezneužilo soudní systém ke zničení zaniklého ropného koncernu Jukos, když firma v roce 2004 dostala likvidační pokutu. Rozhodl o tom dnes Evropský soud pro lidská práva, který ale zároveň prohlásil, že proces s bývalými majiteli Jukosu nebyl spravedlivý.

Soud také manažerům a akcionářům Jukosu nepřiznal požadované odškodnění 100 miliard dolarů. „Jsem si jistý, že očekávali zdrcující rozhodnutí, které by rozemlelo Rusko na prach a jim přineslo 100 miliard dolarů (…) Je to pro ně velká rána,“ reagoval na verdikt zástupce ruského ministerstva spravedlnosti Andrej Fjodorov. „Jen málo lidí, kteří těmto věcem rozumí, by řeklo, že rozhodnutí je pro Ruskou federaci negativní,“ dodal.

Právníci bývalých manažerů Jukosu uvedli, že soud stanovil vysokou hranici pro to, jaké jednání může být uznáno za politicky motivované. „Závěr soudu jsme přijali, ačkoli bychom samozřejmě dali přednost jinému rozhodnutí,“ řekl hlavní advokát Michaila Chodorkovského a dalších šéfů Jukosu Piers Gardner.

Jukos, který byl za dob své existence největším nestátním ruským podnikem v zemi a těžil víc ropy, než například Katar, dostal v roce 2004 pokutu přes sedm milionů dolarů za daňové úniky, což firma nepřežila.

Ačkoli se soud rozhodl ušetřit ruskou státní kasu, jednomyslně se také shodl na tom, že ruská justice nedala Jukosu dost času na přípravu odvolání a že během výpočtu a uvalení pokuty místní úřady porušily vlastnická práva.

Chodorkovskij, který byl před zánikem Jukosu nejbohatším Rusem, byl zatčen v roce 2003 a následně odsouzen za daňové podvody, praní špinavých peněz a krádež. Z vězení bude propuštěn až v roce 2016.

Pod Chodorkovského vedením přesáhla tržní hodnota Jukosu 40 miliard dolarů. Během jeho bankrotu přišly některé významné evropské a americké investiční fondy o miliardy.