Soud zrušil spornou arbitráž, kterou nařídila šéfka MMF

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: CTK

Odvolací soud v Paříži zrušil rozporuplnou arbitráž, která v roce 2008 přiřkla 403 milionů eur (11,1 miliardy korun) podnikateli Bernardu Tapiemu v jeho sporu s bankou Crédit Lyonnais. Kauza je jádrem vyšetřování ředitelky Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christiny Lagardeové, která kdysi jako francouzská ministryně financí arbitráž nařídila. Byla za to loni obviněna z nedbalosti.

V případu údajného organizovaného finančního podvodu s politickým pozadím v roce 2008 je kromě Tapieho a Lagardeové vyšetřováno dalších pět osob. Tapie se v době kontroverzní arbitráže přátelil s tehdejším pravicovým prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Lagardeová jako ministryně financí rozhodla, že Tapieho vleklý spor z 90. let s bankou se bude řešit v rozhodčím řízení. Proti výsledku arbitráže se odvolal státní orgán, který se zabývá finančními pohledávkami banky, a soud mu dal nyní zapravdu.

Francouzka Lagardeová loni prohlásila, že se ničeho nezákonného nedopustila a že z čela MMF kvůli obvinění nehodlá odstoupit. Vedení MMF ji zatím podpořilo. Nyní se čeká na konečné závěry vyšetřovatelů.

Až desetileté vězení

Případ projednává v Paříži zvláštní republikový soudní dvůr, který je jako jediný justiční orgán kompetentní k soudnímu stíhání nynějších i bývalých francouzských ministrů.

Podle francouzského zákona soudci podezřelého obviní a začnou formálně vyšetřovat, když věří v jeho možné provinění. Ještě to však neznamená, že případ musí vést k soudnímu procesu, o jehož konání se rozhodne na základě výsledků vyšetřování. V případě procesu a prokázání nedbalosti by mohla být Lagardeová odsouzena až k roku vězení. Za prokázání přímého podílu na podvodu by jí hrozilo až desetileté vězení.

Justice zvlášť vyčítá Lagardeové, že se nepokusila zrušit výsledek arbitráže. Bývalá ministryně vždy obhajovala arbitráž a své rozhodnutí nežádat její zrušení. Chtěla prý jen ukončit dlouhý a nákladný proces mezi Tapiem a bankou Crédit Lyonnais ohledně podmínek prodeje podnikatelova podílu v podniku Adidas.