Španělsko přesune toxická aktiva do jedné "špatné" banky

Španělsko

Španělsko Zdroj: profimedia.cz, E15

Španělsko vytvoří takzvanou špatnou banku, do které převede špatná aktiva finančních ústavů z celé země. Rozhodnutí padne na dnešní schůzce ministrů financí eurozóny. Vznik banky je jednou z podmínek pro pomoc Evropské unie, píše agentura Reuters.

Eurozóna se chystá na dnešní setkání ministrů financí schválit půjčku pro Madrid, která může dosáhnout až 100 miliard eur. Ty mají posloužit na rekapitalizaci španělských bank. Přesunutí toxických aktiv do jedné instituce má umožnit snazší dohled eurozóny nad místním bankovním sektorem.

Zatím není jasné, kdo nový ústav povede ani jak budou aktiva, která banka obdrží, oceněna. Konečná dohoda o půjčce eurozóny by měla být podepsána 20. července, podle Reuters bude splatnost dluhu 15 let a úrok mezi třemi a čtyřmi procenty.

Čtěte také:

Španělsko zvýší daně a sebere výhody státním zaměstnancům

Španělsko si muselo připlatit i za krátkodobé půjčky

Španělská vláda za sedm měsíců svého trvání již několikrát vytvoření špatné banky zvažovala, vždy ji ale zavrhla kvůli obavám z nákladů na provoz takové instituce. Nyní potíže s financemi vyřeší evropská půjčka.

Madrid dnes také od ostatních ministrů financí dostal čas až do roku 2014 na veřejných financí pod požadované maximum tří procent hrubého domácího produktu. „Cíle pro konsolidaci španělského rozpočtu budou upraveny, budou tak mít rok navíc,“ uvedl nejmenovaný unijní diplomat.

Výměnou za to muselo Španělsko zaručit další úspory. Do konce roku chce vláda ušetřit dalších deset miliard eur, další opatření budou zahrnovat zvýšení DPH, snížení různých sociálních dávek a změnu výpočtu důchodů.

Výnos dluhopisů nad sedmi procenty

Navzdory těmto a dalším chystaným opatřením na pomoc Španělsku ale výnosy desetiletých státních dluhopisů dnes překročily sedmiprocentní hranici. Jsou tak zpět na úrovni, na níž se pohybovaly před summitem Evropské unie na konci června.

Výnos desetiletých bondů vzrostl na 7,03 procenta. Tato výše je považována za dlouhodobě neudržitelnou. Rostou i výnosy dluhopisů s jinou dobou splatnosti, u těch pětiletých stouply na 5,18 procenta. Stoupají i výnosy státních dluhopisů dalších jižních členů eurozóny.