Spojené státy sestřelily třetí podezřelý objekt stíhačkou F-22

Americká stíhačka F-22 pár sekund před tím, než její střela sestřelí čínský špionážní balón.

Americká stíhačka F-22 pár sekund před tím, než její střela sestřelí čínský špionážní balón. Zdroj: Profimedia.cz

Spojené státy v sobotu sestřelily neidentifikovaný válcovitý objekt, který se objevil nad Kanadou. Zneškodnila ho konkrétně americká stíhačka F-22, informuje agentura Reuters. Jedná se tak o další podobný případ za několik dní. Zhruba před týdnem USA sestřelilo špionážní balón čínského původu. 

Kanadský premiér Justin Trudeau oznámil sobotní sestřelení nad územím severního Yukonu s tím, že kanadské síly teprve analyzují trosky. Kanadská ministryně obrany Anita Anand odmítla spekulovat o původu předmětu, který měl podle ní válcovitý tvar.

Podle Pentagonu byl objekt ve vysoké nadmořské výšce nejdříve identifikován nad Aljaškou v pátek pozdě večer a monitorován americkým vojenským letadlem až do Kanady. Kanadská a americká letadla jej nadále sledovala a americká stíhačka F-22 objekt úspěšně sestřelila nad Yukonem. Trudeau celou akci koordinoval s americkým prezidentem Joem Bidenem. Objekt byl sestřelen střelou AIM 9X, píše Bloomberg

Celé drama začalo počátkem únoru, kdy čínský špionážní balón létal nad Severní Amerikou, získal si pozornost celého světa a vyvolal diplomatický spor mezi USA a Čínou. Podle USA poslala Čína balón záměrně ke sledování. Podle Pekingu šlo jen o neškodné zařízení ke sledování počasí, které se vychýlilo ze svého kurzu. Americká armáda balón sestřelila 4. února. 

Biden pak v pátek nařídil sestřelit další objekt spatřený nad Aljaškou. Ten samý den byl spatřen třetí objekt Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany a společným americko-kanadským vojenským velitelstvím odpovědným za letecký a námořní varování.

Video placeholde
Čínský špionážní balón letí nad Spojenými státy • Reuters

Kvůli znepokojení nad invazí do USA bylo nařízeno dočasné uzavření vzdušného prostoru nad Montanou poté, co byla zjištěna radarová anomálie. Stíhací letouny vyslané k vyšetřování však nezjistily žádný objekt, který by koreloval s radarovými zásahy. Omezení bylo od té doby zrušeno.