Stále více amerických měst bankrotuje

Americké město Scranton přezdívané "Electric City"

Americké město Scranton přezdívané "Electric City" Zdroj: wikimedia.org

Zůstatek na účtu pensylvánského Scrantonu, někdejšího centra uhelného průmyslu a rodišti viceprezidenta Joe Bidena, byl začátkem července pět tisíc dolarů. Městský úřad by si za ně nemohl dovolit ani ojetý ford, natož výplaty úředníků. Radnici ve Scrantonu nezbylo než požádat o ochranu před věřiteli a vyhlásit bankrot.

Malá epidemie bankrotů zasáhla v uplynulém měsíci i Kalifornii. Krach vyhlásila tři tamní města, z toho dvě s více než čtvrt milionem obyvatel. Ve Stocktonu, největším z nich, dluží každý z tří set tisíc obyvatel přes dva tisíce dolarů.

Poslední záchrana

Od roku 2008 ohlásilo ve Spojených státech bankrot už dvaačtyřicet měst. Devátá kapitola amerického zákona o bankrotech jim povoluje restrukturalizaci dluhů a také změnu finančně náročných smluv s odbory. Nouzový krok s sebou nese kromě šrámu na pověsti města hlavně snížení investičního ratingu. Řešení však uznává jen necelá polovina amerických států, ve zbytku mohou města zbankrotovat pouze s povolením soudu.

Po vyhlášení bankrotu zákon městu přikazuje vypracování úsporného plánu. Například San Bernardino s rozpočtem 166 milionů dolarů odhlasovalo úspory 45,8 milionu. „I třetinové škrty v jediném fiskálním roce jsou pořádným zásahem, takže tohle se blíží skalpování,“ komentoval jednání radnice starosta Patrick Morris. Jeho město minulý týden kromě bankrotu vyhlásilo stav finanční nouze, což mu umožnilo obejít dvouměsíční lhůtu pro vyjednávání s věřiteli.

Šetřit musí i starosta Scrantonu Chris Doherty. Čtyřem stovkám městských úředníků včetně sebe snížil odměny na minimální mzdu. Například hasičům tak hodinová mzda klesla z 24 dolarů na státem uzákoněných 7,25 dolaru.

Američané viní odbory i stavební bublinu

Názory na nárůst městských bankrotů se mění podle politické orientace komentátorů. Podle konzervativních názorů mohou za finanční tlak na samosprávy přehnané požadavky odborů na důchodové pojištění zaměstnanců.

Liberální komentátoři hledají příčiny v riskantním chování bankéřů, které charakterizovalo stavební boom před deseti lety. Zažily jej i San Bernardino a Stockton, dvě města s převážně nízkopříjmovým obyvatelstvem. Stavbu nových domů poháněl prodej nezdravých hypoték lidem, kteří si je stěží mohli dovolit. Ne náhodou jsou nyní obě města v rámci celých Spojených států v první desítce podle počtu soudně zabavených nemovitostí.

V Kalifornii se k problému přidává i velmi nízká sazba daně z nemovitosti, kterou si obyvatelé před lety odhlasovali v referendu. Po prudkém propadu cen nemovitostí zisky z jejího výběru značně klesly a řada měst začala mít finanční problémy.

Druhým nejdůležitějším zdrojem příjmu amerických měst je místní daň z prodeje. I tady výběry klesají s tím, jak roste nezaměstnanost, a ta se v obou zbankrotovaných kalifornských městech pohybuje kolem šestnácti procent.