Stav čínské ekonomiky není až tak hrozivý, ubezpečuje čínský prezident

Si Ťin-pching, Vladimir Putin

Si Ťin-pching, Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rizika, kterým v současnosti čelí čínská ekonomika, nejsou až tak hrozivá a vláda je přesvědčena, že se s nimi dokáže vypořádat. Uvedl to dnes čínský prezident Si Ťin-pching v projevu k podnikovým ředitelům před zasedáním Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Čínská ekonomika se v poslední době potýká se zpomalováním růstu kvůli útlumu na trhu s bydlením, slábnoucí domácí poptávce a nestabilnímu exportu, píše agentura Reuters. Ve třetím čtvrtletí se hrubý domácí produkt Číny meziročně zvýšil o 7,3 procenta, což představuje nejslabší tempo za více než pět let.

Prezident nicméně upozornil, že i v případě zpomalení na sedm procent zůstane Čína v čele globálního hospodářského růstu. „Někteří lidé se obávají, že ekonomická expanze Číny bude dál zpomalovat,“ řekl prezident. „Existují tu samozřejmě rizika, ale není to tak hrozivé,“ dodal.

Peking již v uplynulých měsících uvolnil měnovou i rozpočtovou politiku, aby podpořil hospodářský růst. Čínská média o víkendu informovala, že na přelomu října a listopadu úřady v rámci podpory ekonomiky schválily projekty v oblasti infrastruktury v hodnotě přes 100 miliard dolarů (více než 2,2 bilionu korun). Projekty prý zahrnují výstavbu 16 železničních tratí a pěti letišť, napsala agentura Reuters.

Oficiální cíl: 7,5 procenta růst

Oficiálním cílem vlády je dosáhnout v celém letošním roce hospodářského růstu 7,5 procenta. Peking dal nicméně najevo, že je připraven tolerovat slabší růst, pokud to nebude mít negativní dopady na trh práce. Vláda se nyní snaží omezit závislost ekonomiky na investicích a zahraničním obchodu a podporovat hospodářský růst založený na domácí spotřebě.

Čína je druhou největší ekonomikou na světě po Spojených státech. Slabší růst v Číně by mohl mít negativní dopady na další ekonomiky, a to jak v Asii, tak ve zbytku světa. Čína je v posledních letech hlavním motorem růstu světového hospodářství a stala se významným dovozcem komodit i spotřebního zboží. „Čínský rozvoj přináší obrovské příležitosti a výhody Asii a Tichomoří i celému svět,“ prohlásil čínský prezident.