Stockholm, Londýn a Amsterodam brojí proti chybám v evropském rozpočtu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Velká Británie, Švédsko a Nizozemsko odmítly schválit účetní uzávěrku Evropské unie za rok 2010. Auditoři totiž podle nich v hospodaření Unie našli příliš mnoho chyb. Jejich protest je ale pouze symbolický, protože účty EU schválila kvalifikovaná většina ministrů financí, napsal server Euobserver.com

„Členské státy by v těchto obtížných časech měly rozpočet EU hodnotit podle stejných kritérií jako své národní rozpočty,“ napsali ministři financí tří odbojných států ve společném prohlášení. Podle nich se v hospodaření EU objevuje příliš mnoho nedostatků již sedmnáctý rok v řadě.

Londýn, Stockholm a Amsterodam požadují, aby došlo ke zlepšení finančního řízení Unie. „Měli bychom pamatovat na to, že za evropským rozpočtem stojí národní daňový poplatníci,“ dodávají s tím, že za nynější situace je zdravý unijní rozpočet obzvláště důležitý.

Ačkoli nemá hlasování proti uzávěrce bezprostřední dopad na její schválení, hrozí vyvoláním širší debaty před jarním hlasováním v Evropském parlamentu, jehož členové by mohli odmítnout některé výdajové položky.

Auditoři Evropského účetního dvora našli v hospodaření za rok 2010 chyby v 3,7 procentech případů. To je o půl procenta více než o rok dříve a počet chyb výrazně překonává dvouprocentní hranici, pod kterou mohou unijní účetní rozpočet označit za bezchybný. Nejvíce pochybění bylo nalezeno v nakládání se strukturálními fondy, které slouží na financování projektů v oblasti infrastruktury.

Špatně hospodaří i unijní agentury

Evropský účetní dvůr minulý týden upozornil, že špatně se svými rozpočty nakládají i některé unijní agentury. Auditoři prověřili hospodaření 22 z 31 existujících agentur. Polovina z nich nedokázala řádně vyúčtovat své výdaje z roku 2010.

U některých agentur byl také odhalen nadbytečný počet pracovníků. Unijní agentury obvykle zaměstnávají okolo 30 lidí z členských států, Evropské komise a zainteresovaných průmyslových podniků. Tři agentury ale ze Španělska, Řecka a Irska ale zaměstnávají 84 pracovníků, za každý členský stát zde pracují tři zástupci a namísto obvyklého jednoho. Jejich představenstvo se navíc setkávalo jen dvakrát ročně.