Stoleté dluhopisy? Britové uvažují o smělé novince

libra

libra Zdroj: profimedia.cz

Britská vláda řeší, jak udržet nízké úrokové náklady na správu státního dluhu. Podle serveru BBC uvažuje ministr financí George Osborne o vydávání mimořádně dlouhodobých dluhopisů, jejichž splatnost by mohla činit sto i více let. Není ale vůbec jasné, jestli by o takové bondy měly finanční instituce zájem.

Peníze na státní výdaje získává Velká Británie podobně jako další země mimo jiné prodejem dluhopisů. Běžná praxe je vyplácet úrok a po uplynutí fixní doby splatit i nominální hodnotu cenného papíru. Jako dlouhodobé dluhopisy jsou nejčastěji považovány ty se splatností 30 let.

George Osborne ale podle BBC příští týden při prezentaci návrhu státního rozpočtu oznámí, že prozkoumá možnost vytvoření nových, mimořádně dlouhodobých dluhopisů. Ty by dokonce nemusely mít stanovenu žádnou dobu splatnosti, takže by pak byly v podstatě věčné. Jejich majitel by v takovémto případě dostával pouze úroky a neměl by právo na splacení jejich nominální hodnoty.

Penzijní fondy se možné novince staví zdrženlivě

Účelem dluhopisů s extrémně dlouhou splatností je zachování současných rekordně nízkých úrokových sazeb. Není ale jasné, jestli o ně bude mít někdo zájem. V úvahu připadají hlavně penzijní fondy nebo životní pojišťovny, které na splácení investovaných peněz nemusí spěchat.

Jenže penzijní fondy už naznačily, že poptávka po takovýchto dluhopisech by mohla být slabá. „Stoleté dluhopisy by byly pro většinu penzijních fondů příliš dlouhodobé. Nemyslíme si, že by je mnoho fondů kupovalo,“ uvedla ředitelka britského Národního svazu penzijních fondů (NAPF) Joanne Segarsová.

Plán už schytal také kritiku opozičních labouristů. Jejich stínový ministr hospodářství Rachel Reeves nápad komentoval s tím, že vládě nejde o zajištění silnější budoucí ekonomiky. Podle něj pouze hledá způsob, jak hasit problémy s rostoucími náklady, které způsobila nezvládnutou hospodářskou politikou.