Studie: Cameronův boj proti přistěhovacům poškodí britskou ekonomiku

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: CC BY-SA 2.0: Harry Metcalfe

Hlasité volání britského premiéra Davida Camerona po omezení přistěhovalectví mu sice možná přinese politické body, britskému hospodářství ale rozhodně nepomůže. Doplatí na to především daňoví poplatníci.

Před volbami v roce 2015 se imigrace stala ve Velké Británii žhavým tématem. S příchodem roku 2014 totiž končí omezení pro pracovníky z Bulharska a Rumunska a nejen Londýn se obávám přílivu levné pracovní síly. Například čerstvá německá koaliční smlouva navrhuje, „aby se omezily pobídky vybízející migranty k využívání sociálních systémů“.

Cameron přes posledními volbami v roce 2010 slíbil, že do roku 2015 sníží počty imigrantů z letos odhadovaných 200 tisíc o desítky tisíc. Pokud by se ovšem přiliv přistěhovalců do roku 2060 snížil na polovinu, podle Národního institutu pro ekonomický a sociální výzkum by ekonomika ztratila 11 procent. Hrubý domácí produkt na osobu by klesl o 2,7 procenta.

Nižší počty přistěhovalců, kteří se do Británie většinou stěhují jako mladí, by navíc vedly k rychlejšímu stárnutí populace, což by znamenalo vyšší náklady spojené s péčí o starší obyvatele.

„Aby se podařilo udržet vyrovnaný státní rozpočet, musela by daň z příjmu stoupnout o 2,2 procenta,“ uvedla studie. Čisté příjmy by v roce 2060 byly o 3,3 procenta nižší, než kdyby se počet imigrantů nesnížil.

Před riziky omezování přistěhovalectví pro ekonomiku v neděli varoval vicepremiér Nick Clegg, jehož Liberální demokraté Cameronův nápad nepodporují. Premiérovi konzervativci ale čelí tlaku ze strany protiimigračně zaměřené Strany za nezávislost Velké Británie, která má potenciál přetáhnout Cameronově straně voliče.