Hawkingův tým zachytil radiové signály z trpasličí galaxie, o jejich původ se vědci přou

Miliardář Milner s Hawkingem hodlají hledat mimozemšťany.

Miliardář Milner s Hawkingem hodlají hledat mimozemšťany. Zdroj: ČTK, EPA, Profimedia

Stephen Hawking
Steven Hawking je nejslavnějším teoretickým fyzikem. Kvůli nemoci ALS měl zemřít, postup choroby se ale zastavil, když byl téměř celý paralyzován. K mluvení používá zvukový syntetizátor.
Hawking patří mezi nejuznávanější vědce světa.
Stephen Hawking
5
Fotogalerie

Tým britského astronoma Stephena Hawkinga a ruského miliardáře Yuriho Milnera s názvem Breakthrough listen (Průlomový poslech) zachytil z dalekého vesmíru sérii radiových signálů. Ty na Zemi putovaly tři miliardy let z trpasličích galaxií, o jejich původ se však vědci přou. 

Radiové signály měly podobu takzvaných rychlých záblesků (FRB – Fast Radio Bursts), které trvají několik milisekund, i přesto se však podařilo je zachytit opakovaně – dokonce patnáctkrát v průběhu několika posledních let.

Právě opakování signálů přitom vylučuje původní teorii jejich vzniku. Podobné signály totiž často doprovází například rozpad hvězd. Kdyby tomu tak skutečně bylo, víckrát by se však v éteru neobjevily.

K výzkumu se později připojila také kalifornská univerzita Berkeley, která výsledky původních měření potvrdila, také díky použití vysokofrekvenčního skenování trpasličí galaxie.

Pro ufology však přicházejí vědci se smutnou zprávou. Zachycené signály pravděpodobně nemá na svědomí nová civilizace, astronomové uvádějí spíše střídmější odhady. Signály mohlo vyprodukovat například magnetické pole neznámé hvězdy. Pro vědce je však zachycení FRB důkazem, že jejich přístroje fungují správně.

„Otevřeli jsme více nových otázek, než jsme dokázali zodpovědět. Čím více zkoumáme, tím zvláštnější věci objevujeme,“ uvedl pro britský Telegraph Vishal Gajjar z univerzity Berkeley. Zajímavostí také je, že signály vznikly v době, kdy život na Zemi teprve pomalu začínal.

Projekt populárního vědce Stephena Hawkinga a miliardáře Milnera Breakthrough listen vznikl právě z důvodu detekování vzdálených signálů. Od roku 2015 se snaží zkoumat milion nejbližších hvězd Zemi za pomocí teleskopů po celém světě. Ke zkoumání vědci využívají 10 miliard různých frekvencí. Jedním z hlavních důvodů bádání je právě snaha najít důkazy o životě mimo naši planetu.