Svrhněte vládu, vyzval lid a armádu lídr venezuelské opozice Guaidó

Juan Guaidó

Juan Guaidó Zdroj: Reuters

Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení venezuelské vlády
Juan Guaidó
Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení venezuelské vlády
Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení venezuelské vlády
Guaidó vyzval armádu a lid ke svržení venezuelské vlády
9
Fotogalerie

Lídr venezuelské opozice Juan Guaidó dnes vyzval armádu a lid ke svržení vlády prezidenta Nicoláse Madura a uvedl, že má podporu mnoha vojáků. Jeden z ministrů Madurovy vlády krátce poté oznámil, že vládní jednotky potlačují „menší skupinu vojáků-zrádců“ v posádce na okraji Caracasu. Právě tam se podle opozičních médií nachází i Guaidó. Ministr obrany Vladimir Padrino pak sdělil, že celá armáda stojí za Madurem. Vláda vyzvala své příznivce, aby ji přišli podpořit před prezidentský palác v metropoli.

Guaidó dnes oznámil, že začala závěrečná fáze svržení Madurovy vlády. Uvedl to na videu, obklopen několika vojáky a po boku s opozičním lídrem Leopoldem Lópezem, který je už dva roky v domácím vězení. Nyní je ale už López na svobodě, podle několika zdrojů díky vojákům loajálním Guaidóovi.

Video bylo natočeno dnes ráno na vojenské letecké základně Franciska Mirandy, nazývané též La Carlota, na okraji Caracasu. Základna leží ve stejné čtvrti, z níž venezuelský ministr komunikací Jorge Rodríguez dnes hlásil potlačování menší skupiny zrádců režimu. Opoziční televize TV Venezuela posléze zveřejnila video z okolí letecké základny, na němž jsou vidět skupiny lidí a vojáků a kouř. Podle televize jde o slzný plyn.

„Rozhodující fáze převzetí moci začala dnes. Armáda je na straně lidu a na straně ústavy,“ uvedl Guaidó na videu natočeném den před velkou demonstrací, kterou už dříve svolal na 1. května. Ta má být podle něj i podle některých analytiků rozhodující pro konec Madurova autoritářského režimu.

„Jako prezident Venezuely a legitimní šéf ozbrojených sil vyzývám všechny vojáky, aby nás podpořili v souladu s ústavou v tomto nenásilném boji,“ uvedl na videu Guaidó, který se letos v lednu z pozice šéfa parlamentu prohlásil prezidentem. Učinil tak poté, co poslanci neuznali nový Madurův mandát s tím, že vzešel z nesvobodných voleb.

Guaidó po Lópezově boku také uvedl, že má podporu mnoha vojáků. López patří k nejznámějším lídrů venezuelské opozice, za protivládní protesty z roku 2014 byl odsouzen ke 13 letům a devíti měsícům vězení za podněcování násilí. Několik let strávil za mřížemi, než byl v létě 2017 poslán do domácího vězení.

Ke klidné změně režimu vyzývají také zahraniční politici. V čele diplomatického úsilí o svobodné volby stojí Kolumbie s USA. "Venezuelská armáda musí chránit ústavu a venezuelský lid. Měla by stát na straně parlamentu a legitimních institucí," napsal John Bolton, bezpečnostní poradce prezidenta USA, na twitteru.