Syrská opozice vytvoří skupinu, která ji má zastupovat při jednání s Asadem

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Zástupci syrské opozice, kteří od úterý jednají za zavřenými dveřmi v Rijádu, se shodli na vytvoření orgánu, který bude zahrnovat politické i ozbrojené frakce a povede přípravy pro mírová jednání s vládou prezidenta Bašára Asada. Nově vytvořený orgán by měl mít 25 členů, kteří budou zastupovat širokou škálu syrské opozice.

Účastníci jednání žádají, aby Asad odstoupil už na začátku přechodného období, s nímž se počítá, a aby syrská vláda projevila před zahájením jednání s opozicí vstřícná gesta, například propustila z věznic politické vězně, ukončila obléhání některých oblastí a pustila do nich humanitární konvoje.

Podle Akbíka ze Západem podporované Syrské národní koalice bude v pětadvacetičlenné skupině šest zástupců koalice v exilu, šest z povstaleckých frakcí, pět z opozice z Damašku a osm nezávislých odborníků. Od úterý je v Rijádu asi 100 zástupců různých opozičních formací, které se pokoušejí sjednotit se na stanovisku, s nímž by se zapojily do rozhovorů s Damaškem.

Do Saúdské Arábie nebyly pozvány teroristické skupiny, ale ani Kurdové. Přítomni byli zástupci skupiny Ahrár aš-Šám neboli Svobodní muži Levanty, jejíž zakladatelé udržovali kontakty s teroristickou organizací Al-Káida. Skupina dnes ale z rozhovorů odstoupila, protože na konferenci podle ní dostaly velké slovo osoby spojené s Asadovým režimem. Skupina ohlásila, že výsledky konference neuzná.

Požadavek demokratické Sýrie

V prohlášení, které má být vydáno po jednání, se podle agentury Reuters žádá, aby vznikla demokratická Sýrie a aby Asad „a jeho klika“ odstoupili hned na začátku přechodného období. Vzniknout má vláda, která zahrne všechny skupiny syrského obyvatelstva a budou v ní také ženy. Účastníci budou prosazovat zachování syrských institucí a reorganizaci armády a policie.

Jednání má pokračovat do dnešního večera, možná se ale prý protáhne až do pátku. Koná se za mimořádně přísných bezpečnostních opatření v jednom z rijádských hotelů, odkud byli předem vykázáni novináři.

Diplomaté ze 17 zemí se v listopadu na jednáních ve Vídni dohodli, že do 1. ledna by se mělo uspořádat setkání zástupců opozice se syrskou vládou. V dalším půlroce má následovat dohoda o příměří a o přechodné vládě, která v Sýrii do 18 měsíců připraví volby.

Jedna z vlivných syrských opozičních skupin ve čtvrtek oznámila, že trvá na potrestání syrského prezidenta. Podle Rijádu má Bašár Asad dvě možnosti, buď „odejde na základě vyjednávání“, nebo bude násilně zbaven moci.

Kerry: Byl učiněn pokrok

Během setkání syrské opozice to dnes prohlásil saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džubajr. Doufá, že různé frakce syrské opozice nakonec přijdou se společnou vizí pro syrskou budoucnost.

Slyšet se nechal také Írán, který stojí v syrském konfliktu za Asadem. Náměstek ministra zahraničí Hosejn Amírabdolláhján prohlásil, že je nepřípustné, že se konference účastní „teroristické skupiny napojené na Islámský stát“. „Tyto skupiny nesmějí rozhodovat o budoucnosti Sýrie,“ řekl.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který je nyní v Paříži na klimatické konferenci, uvedl, že rozhovory v Rijádu probíhají „velmi konstruktivně“. „Myslím, že všichni se posouvají tím směrem, že chtějí rychle dosáhnout politického procesu a dostat se pod dohled OSN. Byl učiněn pokrok, ale stále musíme překonat některé závažné problémy,“ řekl Kerry.

Dodal, že hovořil telefonicky s ministrem Džubajrem i se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem. Debatovali spolu i o dalším kole rozhovorů o Sýrii, které by se mohlo uskutečnit 18. prosince v sídle OSN.