Syrské volby v dubnu? Provokativní a nerealistické, míní Hollande

Výbuch v Sýrii

Výbuch v Sýrii Zdroj: CTK

Plán uspořádat v Sýrii v dubnu parlamentní volby, jak to nedávno ohlásil syrský prezident Bašár Asad, je "provokativní a nerealistický". Na tiskové konferenci s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to v Paříži řekl francouzský prezident François Hollande. Kreml je naopak toho názoru, že dubnové volby nijak neohrozí mírový proces.

„Plán uspořádat volby v Sýrii v blízké době je nejen provokativní, ale také zcela nerealistický,“ řekl Hollande. Syrská agentura SANA v únoru oznámila, že volby se mají konat v celé zemi 13. dubna.

Ruský prezident Vladimir Putin proti volbám v dubnu nic nemá. „Rusko je toho názoru, že rozhodnutí syrských úřadů uspořádat v dubnu 2016 volby je v souladu s nynější syrskou ústavou a neohrožuje mírovou snahu,“ uvedl Kreml v prohlášení.

Zajištění dlouhodobějšího míru

Hollande a Merkelová dnes spolu s britským premiérem Davidem Cameronem konzultovali názory na Sýrii s Putinem a řekli mu, že je třeba současného příměří využít k zajištění dlouhodobějšího míru. Společného telefonátu se zúčastnil také italský premiér Matteo Renzi.

„Hlavním bodem, který evropští politici Putinovi sdělili, je to, že se zdá, že příměří zatím trvá. Je třeba toho využít v nadcházejících syrských rozhovorech a přejít od příměří k trvalejšímu míru a k politickému předání moci. Jasně mu řekli, že je třeba zajistit zastavení útoků na civilisty,“ sdělila o telefonátu Cameronova mluvčí. Putin podle ní souhlasil s tím, že je nutno příměří udržet.

Kreml ve svém prohlášení uvedl, že zklidnění situace v Sýrii přináší první výsledek. Vznikají podle něj podmínky pro zahájení politického procesu v rámci syrských rozhovorů, jejichž další kolo by mělo začít v Ženevě 9. března.

Příměří se prý nedodržuje

V Paříži dnes jednali také ministři zahraničí Francie, Británie a Německa, kteří vyzvali syrskou opozici, aby se ženevských rozhovorů zúčastnila. Opoziční představitelé ale tvrdí, že syrská vláda příměří nedodržuje a bojuje v oblastech, jež mají v rukou její oponenti. Dnes byl hlášen nálet z Dumy u Damašku, boje pokračují údajně také v provinciích Hamá, Homs i Latákíja. Opozice také žádá zlepšení humanitární pomoci.

Šéf francouzské diplomacie Jean-Marc Ayrault řekl, že pokud nebudou splněny dvě hlavní podmínky, příměří a humanitární pomoc, „diplomatický proces se zhroutí, což si nikdo nepřeje“. Na schůzce ministrů byl přítomen šéf syrské opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb. Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl, že ministři „doktora Hidžába žádali, aby se přes všechny své výhrady připravil na ženevské rozhovory a zúčastnil se této diskuse v dobré víře“.

Podle zástupců mezinárodního společenství by nové mírové rozhovory měly vést k ukončení konfliktu a určitému přechodnému období. Tehdy by měla vzniknout dočasná syrská vláda, která připraví ústavu a volby. Jak ale nedávno uvedl syrský prezident Bašár Asad, jakýkoli politický přechod v jeho zemi musí být v souladu s nynější syrskou ústavou. Existence takzvané přechodné vlády se s ní přitom neslučuje, naznačil.

Asadova budoucnost

Rusko a Západ mají nicméně rozdílné představy o Asadově budoucnosti. Zatímco Západ je převážně pro jeho odstoupení, protože podle něj stál za rozpoutáním současné války, Moskva syrského vůdce ve funkci podporuje. Podle zmocněnce OSN pro Sýrii Staffana de Mistury by měli o budoucnosti Asada rozhodnout sami Syřané.

„Nemůžeme nechat na Syřanech, aby o tom rozhodli? Proč bychom měli předem říkat, jak by se Syřané měli zachovat?“ uvedl de Mistura v rozhovoru s televizní stanicí France24. Dodal, že i přes zprávy o porušování nyní platícího příměří zůstává ohledme klidu zbraní optimistický.

„Včera byli zabiti čtyři lidé, to je velmi smutné,“ řekl de Mistura. „Ale víte, kolik jich umíralo ještě před dvěma týdny? Až 120 za den. Průměrně 60 až 80 každý den,“ dodal. Na dotaz, jaký mají dopad nálety ruského letectva, které ze vzduchu podporuje syrskou armádu, de Mistura odmítl odpovědět. „Jsem vyjednávač. Jsem zástupce OSN, tak to nebudu posuzovat. Myslím, že vše posoudí dějiny,“ dodal.