Syrští radikálové naverbovali až 400 dětí

Vlajka islámského státu

Vlajka islámského státu Zdroj: ctk/ap

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) naverbovali v Sýrii do svých řad až 400 dětí. Snaží se tak prý mimo jiné kompenzovat výpadky v přílivu nových bojovníků. Oznámila to syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi monitoruje z Londýna. Na severozápadě Sýrie se prý IS spojilo s islamisty věrnými teroristické organizace Al-Káida. Jejich společným cílem je dobytí západosyrského města Idlib.

Podle SOHR poskytuje IS naverbovaným dětem vojenský výcvik a také výuku radikálního islámu. Označuje je za „lvíčata chalífátu“. Děti jsou ve věku do 18 let a IS je pro svou věc hledal poblíž škol, mešit a veřejných prostranství, na nichž se konají popravy odpůrců IS. Jeden z těchto chlapců byl zřejmě na videu, na němž zabil izraelského Araba za údajnou špionáž ve prospěch Izraele. Francouzská policie hocha identifikovala jako možného příbuzného francouzského teroristy Mohameda Meraha, který zabíjel v Toulouse v roce 2012.

„Využívají děti, protože je snadné vymýt jim mozek. Mohou si z nich udělat, co chtějí, zabrání jim pokračovat ve školní docházce a místo toho je pošlou do škol IS,“ řekl Ramí Abdar Rahmán z organizace ochránců lidských práv.

IS vyhlásil loni chalífát na severu Sýrie a Iráku. Na tomto území pozabíjel civilisty, cizince i novináře a mnoho vražd zachytil na videa. Na některých jsou vidět přihlížející děti, některé se vražd i účastní.

Nedostatek dospělých

Abdar Rahmán řekl, že možným důvodem náboru velkého množství dětí může být i to, že od začátku roku IS získává obtížněji nové dospělé bojovníky - připojilo se jich jenom 120. Po červnové bleskové ofenzivě do severního Iráku se přitom k IS hlásilo asi 1200 nových bojovníků měsíčně. Jedním z důvodů je prý zpřísnění kontrol na hranici mezi Tureckem a Sýrií, kudy noví zájemci přicházeli, ale i větší sledování islamistů na Západě.

Rahmán také tvrdí, že IS povzbuzuje rodiče, aby poslali děti do jeho výcvikových táborů, a v některých případech za to platí. Branci se učí zacházet se střelnými zbraněmi, řídit automobily a bojovat. Mnoho dětí IS využívá jako informátory a strážce svých velitelských stanovišť. Přijímá do svých řad také děti s vrozenými vadami.

IS podle syrských aktivistů trpí v poslední době také finančními problémy. Hlavními zdroji příjmů radikálů jsou totiž výnosy z těžby a prodeje ropy. Americké a spojenecké nálety ale často míří právě na ropná pole a ničí jejich infrastrukturu.

Odpadlíci od Al-Káidy

Za účelem dobytí západosyrského města Idlib, které leží jen asi 25 kilometrů od turecké hranice, uzavřel IS spojenectví s dalšími menšími islamistickými skupinami dosud věrnými konkurenční organizaci Al-Káida. Město Idlib drží síly věrné syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi, okolí města ale do nedávna ovládali protivládní povstalci. Podle SOHR se je ale islamistům podařilo vytlačit a díky novému spojenectví mohli zahájit útok na samotnou provinční metropoli.

Syrská umírněná opozice oznámila, že jí její zahraniční spojenci začali dodávat více zbraní. Reagují prý zřejmě na útoky syrské armády na pozice, které umírnění odpůrci Damašku vybojovali od začátku války v roce 2011. Jedná se zejména o oblasti poblíž hranic s Jordánskem a Izraelem.

Syrská armáda začala proti opozici rychle postupovat v lednu v jihozápadní Sýrii, ale díky zbrojním dodávkám svůj postup musela zpomalit. Opozice by ale prý potřebovala zbraní víc.

Irácký ministr zahraničí v Damašku jednal se svým syrským protějškem o užší koordinaci boje proti islamistickým radikálům. Šéf irácké diplomacie Ibráhím Džaafarí se setkal také přímo s prezidentem Bašárem Asadem. Šíity vedená vláda v Bagdádu je spolu s Íránem a šíitským radikálním hnutím Hizballáh hlavním spojencem damašského režimu.