Syrští uprchlíci se bojí libanonských víz, Frontex převaděčů

Syrská běženkyně v táboře v Libanonu.

Syrská běženkyně v táboře v Libanonu. Zdroj: ctk

Syrští uprchlíci usazení v Libanonu mají strach z vízové povinnosti, kterou Bejrút od včerejška zavedl. Nevědí, jaký dopad na ně nová pravidla budou mít. OSN se navíc obává, že se nyní přes hranici nedostanou ani lidé, kterým hrozí akutní nebezpečí. Reakce Libanonu na přetížení kapacity pro běžence a jejich zvýšený pohyb ve Středozemním moři vyvolává další tlak na Evropskou unii, aby přehodnotila svou migrační politiku.

Oficiálně je v Libanonu 1,1 milionu syrských uprchlíků, odhady však operují s číslem o půlmilion vyšším. Bejrút se snaží masový příliv omezit, od tohoto týdne Syřané musí žádat o jeden z šesti typů víz. Zástupci OSN čekají na objasnění pravidel. Zajímá je především, zda Libanonci pustí přes hranici alespoň lidi ve vážné nouzi. Jasno nemají ani Syřané, kteří už v zemi žijí. „Moje žena je teď v Turecku. Panikaříme, že se nebude moci vrátit do Libanonu,“ řekl al-Džazíře muž, jenž chtěl zůstat v anonymitě.

Média také informují, že se v Libanonu množí útoky na Syřany. Obyvatelé ztrácejí trpělivost, jelikož se kvůli nim musejí potýkat například s nedostatkem elektřiny či vody. „Chceme, aby se vrátili zpět, ale kam je máme poslat?“ citoval The Independent starousedlíka hraničního města Masnaa. Někteří uprchlíci kvůli špatným podmínkám hovoří o možném návratu domů.

Taktika lodí duchů

Agenturu EU pro kontrolu hranic Frontex mezitím straší nová praktika pašeráků uprchlíků. Jen od počátku prosince objevila šest takzvaných lodí duchů, na nichž převaděči podle všeho zanechali své „klienty“ na širém moři. „ Migranti sami nedokážou navigovat loď. Někdo s nimi musí vyrazit. Ale pak je nechají na lodi a pašeráci se vrátí, aby uskutečnili další plavbu,“ řekl Deutsche Welle Mathias Günther z námořní společnosti Hamburg Süd.

Převaděči získávají levně vyřazená plavidla. Zaměřují se přitom na nákladní lodě, které pojmou hodně lidí a zvládnou cestu přes Středozemní moře i v zimě. Za plavbu si účtují čtyři až osm tisíc dolarů. Mezinárodní organizace pro migraci vypočetla, že na jediné cestě se dá vydělat i milion dolarů.

„Potřebujeme bezodkladnou společnou evropskou akci ve Středozemním moři, musíme zintenzivnit záchranu lidí na moři a zvýšit snahu o zajištění legální alternativy k nebezpečným cestám,“ apeluje na členské země EU Vincent Cochetel z Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Reportáž E15: Vlna válečných uprchlíků ze Sýrie dorazila i do Česka