Syrští uprchlíci stojí Turky miliardy dolarů

Syrští uprchlíci v Turecku

Syrští uprchlíci v Turecku Zdroj: CC BY-ND 2.0: Michael Swan

Tři roky trvající občanská válka v Sýrii vyhnala ze země do sousedního Turecka statisíce uprchlíků. Přesná čísla sice neexistují, ale odhady se pohybují mezi 700 tisíci a jedním milionem.

Státní kasu země dvou kontinentů stojí příliv uprchlíků ze sousední země nemalé prostředky. Přímé výdaje spojené s vybudováním a správou utečeneckých táborů se vyšplhaly na 700 milionů dolarů. Nepřímé náklady vláda vyčíslila na minimálně 2,5 miliardy dolarů. Většina běženců se zdržuje v provinciích ležících podél 830 kilometrů dlouhé tureckosyrské hranice, ale syrští uprchlíci se již stihli rozptýlit po celém Turecku.

Turecká opozice vládu za přílišnou angažovanost v syrské otázce a utrácení peněz za ubytování pro uprchlíky kritizuje a obviňuje ji ze vměšování se do vnitřních záležitostí sousední země. Turecko bere svoji roli opravdu vážně, a proto tábory pro uprchlíky spravuje samo, bez OSN. Jeden polský diplomat se dokonce prohlásil, že jde o nejkrásnější běženecké tábory na světě. „Když se v problému výrazně angažuje i Rusko, Čína či Írán, jak bychom se nemohli neangažovat my?“ řekl deníku E15 Ali Babacan, vicepremiér a pravá ruka tureckého premiéra Recepa Erdogana.

Podle evropských diplomatů hraje Turecko velkou roli v problému občanů EU bojujících v Sýrii proti Asadovu režimu. Země slouží pro muslimské Evropany jako tranzitní bod. „Víc než to, co dělají v Sýrii, nás pálí, co budou dělat v Evropě, až se vrátí jako radikalizovaní islamisté,“ uvedl evropský diplomat působící v Turecku, který si nepřál být jmenován.

Přes Turecko takto do Sýrie proudí stále více samozvaných bojovníků s evropskými pasy. Minulý týden se v severosyrském Aleppu odpálil sebevražedný atentátník, držitel britského pasu.