Tálibové sestřelili vrtulník NATO, 38 mrtvých

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu.

Vrtulník CH-47 Chinook na základně v afghánském Bagramu. Zdroj: wikimedia.org

Při pádu vrtulníku Severoatlantické aliance v centrálním Afghánistánu přišlo v noci na dnešek o život 30 amerických vojáků z aliančních sil ISAF, sedm příslušníků zvláštních afghánských sil a jeden tlumočník. K odpovědnosti za zřícení vrtulníku typu Chinook v provincii Vardak se předtím přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán, které podle různých zdrojů na stroj vypálilo raketu nebo dělostřelecký granát. Z pohledu NATO jde o zatím nejtragičtější incident během celého konfliktu.

NATO neuvedlo podrobnosti k vojákům, ani k příčinám neštěstí. Úřad afghánského prezidenta Hamída Karzáího původně uváděl, že zahynulo 31 příslušníků amerických zvláštních sil a sedm příslušníků afghánských zvláštních sil poté, co na vrtulník zaútočili talibanci.

Mluvčí Tálibánu uvedl, že povstalci zahájili palbu proti silám NATO a vrtulník sestřelili. Řekl dále, že předtím NATO zaútočilo na dům, v němž se shromáždili povstalci, z nichž osm bylo zabito. Tálibánští ozbrojenci se sice nezřídka přihlašují k akcím, které jejich dílem nejsou, ale možnost, že vrtulník sestřelila povstalecká raketa, připustil kromě afghánských oficiálních činitelů i nejmenovaný vysoce postavený americký představitel.

Mluvčí vlády provincie Vardak uvedl, že k pádu vrtulníku došlo v době společné noční operace NATO a afghánských sil. Podle dvou nejmenovaných armádních zdrojů, na něž se odvolává AP, je mezi oběťmi více než 20 příslušníků elitní protiteroristické jednotky amerického námořnictva SEAL Team Six, která provedla i květnovou razii, při níž byl zabit vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin.

Ani americký prezident Barack Obama ve svém dnešním prohlášení k nehodě neuvedl podrobnosti. „Jejich smrt je připomínkou mimořádných obětí, které přinášejí muži a ženy naší armády a jejich rodiny, včetně všech těch, kteří slouží v Afghánistánu,“ uvedl Obama z víkendového prezidentského sídla Camp David.

Také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen vyjádřil lítost nad ztrátami životů. „Jsme rozhodnuti pokračovat v naší akci,“ uvedl dále Rasmussen, „zvláště v tomto klíčovém období, kdy afghánské a mezinárodní bezpečnostní síly spolupracují těsněji než kdykoli předtím, aby zajistily úspěšnou transformaci“.

Dosud nejhorší podobný incident představovalo sestřelení stejného typu vrtulníku v červnu 2005 v provincii Kunar, při němž zahynulo 17 amerických vojáků.