Tam i zpět: Řeckem protečou stovky miliard černých peněz

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

V letech 2003 až 2011 uklidili Řekové do zahraničí 216 miliard dolarů (4,3 bilionu korun) ilegálních peněz. Napsal to německý týdeník Der Spiegel s odvoláním na propočty nevládní organizace Global Financial Integrity (GFI), podle níž stovky miliard černých peněz putují i opačným směrem. Finanční krize, jaká postihla Řecko, je podle GFI jako dělaná k praní špinavých peněz. Krizi čelící země, odkázaná na mezinárodní finanční pomoc, z nich ale nemá nic.

Ohromné částky, které podle GFI ze země v posledních letech odplynuly, pocházejí podle šéfa organizace Raymonda Bakera z kriminální činnosti, úplatků a daňových úniků. „Pro tak malou ekonomiku jsou to obrovské ztráty,“ uvedl Baker. Pokud by je Řekové vydali doma, profitoval by z toho nejen stát, ale i tamní hospodářství, které se potýká s nedostatkem investic.

Další nelegální peníze ve výši téměř 200 miliard eur (skoro pět bilionů korun) putovaly v letech 2010 a 2011 naopak do Řecka. Podle Bakera šlo zjevně o náhradu za půjčky, které tamní banky už nemohou poskytovat.

„V dobách recese je pro soukromníky i podnikatele těžké dostat se k půjčkám. Tak přicházejí na řadu ilegální peníze, kterými se tato mezera zacelí,“ uvedl šéf nevládní organizace, která se věnuje právě monitoringu toků černých peněz ve světě.

Řecko v krizi: populární cíl špinavých peněz

Země procházející krizí jsou pro ty, kteří potřebují proprat peníze, vhodným terčem. „Koupíte levně nemovitosti a doufáte, že za deset nebo 15 let získají větší cenu,“ popsal jednu z praxí Baker, podle něhož jsou investoři nelegálních peněz ochotní déle čekat na zisk než běžní vkladatelé.

Miloslav Zámečník: Řecko - Kiss and pay. I promise

Atény, aby se dostaly alespoň k části financí ukrytých v zahraničí, usilují podle Spiegelu o uzavření smlouvy proti daňovým únikům se Švýcarskem. Jednání jsou údajně v závěrečné fázi a s podpisem se počítá na konec září.

Podobně jako v případě obdobných smluv jiných států mají mít Řekové na vybranou, buď zůstat anonymní a své peníze ve švýcarských bankách nechat zdanit až třicetiprocentní sazbou, nebo se přihlásit řeckým úřadům a odevzdat daně doma.