Těžce zadlužené Japonsko se potýká s dalšími obtížemi

Jošihiko Noda

Jošihiko Noda Zdroj: profimedia.cz

Japonsko je dlouhodobě vysoce zadlužené a provoz státu se daří financovat jen prostřednictvím nových dluhů. Protože opozice blokuje přijetí zákona o získání dalších peněz formou dluhopisů, hodlá vláda ostře škrtat sociální výdaje, napsal server Welt On Line.

Předlužené Japonsko se řítí do mnohem větších finančních potíží, než s jakými se potýkalo dosud. Důvodem je spor mezi vládou a opozicí o vydání nové emise vládních dluhopisů.

Vláda ve čtvrtek oznámila, že musí do listopadu zkrátit výdaje v předpokládané výši pěti bilionů jenů (50 miliard eur) jinak zemi hrozí platební neschopnost. Pokud se ministři co nejrychleji nedohodnou s opozicí na kompromisním řešení, zářezy do rozpočtu brzy bolestně zasáhnou občany.

Opozice se zdráhá podpořit zákon připravený vládnoucí Demokratickou stranou premiéra Jošihika Nody, který by vládě umožnil vydat novou emisi státních dluhopisů. Nátlakem na vládu si hodlá vynutit předčasné volby.

Rozpočet se financuje dluhy

Japonský státní rozpočet je už dlouhodobě bezmála z poloviny financován formou dalšího zadlužování a proto hrozí, že v případě nepřijetí zákona o emisi nových dluhopisů japonská státní pokladna vyschne docela. Schůze parlamentu má skončit v sobotu, avšak lze očekávat, že jednání budou pokračovat příští měsíc.

Zákon již přijala dolní sněmovna parlamentu, v níž má vládnoucí strana většinu. Ovšem v horní sněmovně má převahu opozice a může proto snahy vlády blokovat.

Vzhledem ke sporům proto musela vláda poprvé od druhé světové války zatáhnout za záchrannou brzdu a smazat část plánovaných výdajů. Mimo jiné již přikázala místním správám, aby přestaly povolovat úlevy na daních, a univerzitám sebrala granty.

Škrty na sociálních příspěvcích

I přes tyto škrty však hrozí, že peníze dojdou již na konci listopadu, varuje ministr financí Jun Azumi. V případě nouze by proto podle něj vláda musela sáhnout i na příspěvky sociální pomoci.

V obdobné napjaté situaci se Japonsko nacházelo již před rokem. Tehdy opozice s vydáním dluhopisů v poslední chvíli dala souhlas.