Thajská armáda zadržela expremiérku Šinavatrovou

Bývalá thajská premiéra Jinglak Šinavatrová

Bývalá thajská premiéra Jinglak Šinavatrová Zdroj: CTK

Thajská armáda zadržela dnes den po státním převratu expremiérku Jinglak Šinavatrovou a dva její příbuzné. Zároveň zakázala 155 lidem včetně politiků a aktivistů vycestovat ze země. Podle agentury Reuters hodlají vojáci mít zadržené pod kontrolou, dokud nepodnikne po převzetí moci další blíže neupřesněná opatření.

Armáda si na dnešek předvolala celou svrženou vládu a členy politicky vlivné rodiny Šinavatrových, která představuje hlavní problém dlouhodobého thajského konfliktu.

Šinavatrovou, která musela z úřadu premiérky odstoupit 7. května poté, co ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci, chce spolu s její sestrou a švagrem zadržovat armáda na nespecifikovaném místě nejvýše sedm dní. Do té doby chce „zorganizovat záležitosti v zemi“, řekl Reuters nejmenovaný thajský důstojník.

Armádní předvolání do vojenského komplexu v Bangkoku dnes uposlechli i členové dosavadní prozatímní vlády včetně premiéra Niváttumronga Búnsongpajsana, kterého armáda ve čtvrtek sesadila. Podle agentury AP ještě během dne armáda několik ministrů z komplexu propustila, další členové kabinetu však zůstávali zadrženi ještě v pozdně večerních hodinách.

Armáda uvedla, že cílem předvolání celkem asi stovky představitelů je „udržet mír a vyřešit problémy země“. „Chci, aby státní úředníci pomohli zajistit chod země. Před volbami musíme uskutečnit hospodářské, sociální a politické reformy. Pokud bude situace klidná, jsme připraveni vrátit moc do rukou lidu,“ řekl armádní šéf Čan-Oča.

Svět odsoudil převrat
Spojené státy dnes na vývoj situace zareagovaly pozastavením části finanční pomoci Thajsku. Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Bangkok nedostane 3,5 milionu dolarů (přes 70 milionů korun) vojenské pomoci, osud dalších sedmi milionů dolarů Washington přehodnotí. Šéf americké diplomacie John Kerry prohlásil, že převrat bude mít negativní vliv na vztahy obou zemí.
Se znepokojením na zprávu o převratu zareagovala řada zahraničních zemí včetně Spojených států, Japonska či Austrálie, které nad posledním vývojem v Thajsku vyjádřily zklamání. USA uvedly, že pro převrat nevidí „žádné ospravedlnění“.

Vojáci dnes zadrželi během ojedinělého protestu odsuzujícímu převrat nejméně dva lidi, střet protestujících s armádou se však obešel bez zranění. Na komunitních sítích se objevily fotografie Bangkoku a města Čchíengmaj s malými skupinkami studentů, kteří drželi v rukou transparenty odsuzující převrat a žádající demokracii.

Pozastavená ústava, zavřené školy, zákaz vycházení

Podle novinářů jinak dnes v ulicích Bangkoku přítomnost armády prakticky není vidět. Ulice jsou prázdnější než obvykle, ale stále plné prodavačů i lidí mířících do práce. Všechny školy a univerzity zůstaly dnes na rozkaz armády zavřené. V noci platil zákaz vycházení a neobjevily se žádné zprávy o násilnostech.

Čtvrteční vojenský převrat, který je druhým za posledních osm let, se odehrál bez jediného výstřelu. Armáda pozastavila platnost ústavy, vyhlásila zákaz nočního vycházení a zákaz shromažďování více než pěti lidí. Televize a rozhlas smějí vysílat jen oznámení armády a další armádní materiály.

V minulém převratu z roku 2006 svrhla armáda tehdejšího premiéra Tchaksina Šinavatru, bratra odvolané premiérky Jinglak. Armáda jej obvinila z korupce a zneužívání moci. Pak dosadila prozatímní vládu, dočasně zakázala veškeré politické aktivity a navrhla novou ústavu, kterou Thajci o rok později schválili v referendu. Tchaksin Šinavatra od té doby žije v exilu, ale je obviňován z toho, že prostřednictvím své sestry dál ovlivňoval politiku a ekonomiku v Thajsku.

Saša Blau: Rozdělené Thajsko