Thajsko zatklo desítky cizinců za porušování vládních opatření. Nejvíce aut loni prodala Toyota

V Thajsku bylo zatčeno 89 cizinců kvůli porušování vládních nařízení. Cizinci se zúčastnili nepovoleného večírku. Nyní jim hrozí až dvouleté vězení.

V Thajsku bylo zatčeno 89 cizinců kvůli porušování vládních nařízení. Cizinci se zúčastnili nepovoleného večírku. Nyní jim hrozí až dvouleté vězení. Zdroj: Thai News Reports, Twitter

Toyota je největším prodejcem automobilů na světě. V roce 2020 vystřídala na čele žebříčku německý Volkswagen. Firma loni prodala 9,53 milionu vozů.
Farmaceutická firma AstraZeneca se pře s Evropskou unií o dodávky vakcín. Společnost není schopná doručit do unijních zemí tolik dávek, kolik slíbila.
Americký prezident Joe Biden spustil svůj plán na boj s klimatickými změnami, do kterého hodlá zapojit velkou část federální vlády.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

EU a AstraZeneca se nedohodly

Evropské unii se navzdory včerejšími krizovému jednání stále nepodařilo vyřešit spor s britsko-švédskou farmaceutickou firmou AstraZeneca kvůli dodávkám antikoronavirových vakcín. Společnost dříve oznámila, že země EU dostanou v prvním čtvrtletí letošního roku 50 milionů dávek, to jest asi o šedesát procent méně než bylo slíbeno. AstraZeneca se hájí tvrzením, že uzavřený kontrakt nezaručuje Unii právo na požadované množství vakcín v určitém čase. Brusel to odmítá a tlačí na výrobce, aby chybějící vakcíny nahradil těmi z Velké Británie. To se zase nelíbí tamnímu premiérovi Borisi Johnsonovi. Evropská komise už loni v srpnu zaplatila AstraZenece za vakcíny 336 milionů eur, zhruba 8,8 miliardy korun.   

Zátah na párty v Thajsku

Thajská policie zatkla 89 cizinců, kteří se provinili porušováním lockdownu. Ve čtvrtek o tom napsal britský list The Guardian. Mezi zadrženými jsou občané nejméně deseti zemí, včetně Spojených států, Velké Británie, Švýcarska a Dánska. Zatím není hlášeno, že by mezi nimi byli i Češi. Incident se odehrál na thajském ostrově Koh Phangan, který patří mezi populární turistické destinace. Cizinci se přes zákaz shromažďování zúčastnili spolu s 22 Thajci nepovoleného večírku v tamním baru. Zatčeným nyní hrozí až dvouleté vězení a pokuta ve výši 40 tisíc bahtů, tedy asi 29 tisíc korun. Provozovatel baru může dostat pokutu až 100 tisíc bahtů. Policisté prý konání párty odhalili díky sociálním sítím.       

Z trhů a burz 

Černý den pro akcie

Americké burzy ve středu zaznamenaly nejvýraznější pokles za poslední tři měsíce. Dolů je táhly například akcie Boeingu. Nedařilo se ani gigantům Tesle, Facebooku, Applu či Amazonu. Index S&P 500 se snížil o 2,57 procenta. Dow Jones oslabil o 2,05 procenta a Nasdaq odevzdal 2,61 procenta. Nejistota vládla i na trzích v západní Evropě. Britský FTSE 100, německý DAX, francouzský CAC i panevropský STOXX Europe 600 shodně klesly o více než jedno procento.     

Toyota předběhla Volkswagen

Německý Volkswagen už není největším světovým prodejcem automobilů. V roce 2020 ho na čele globálního žebříčku vystřídala Toyota. Japonská automobilka loni prodala 9,53 milionu automobilů, zatímco Volkswagen „pouze“ 9,31 milionu. Toyota se dostala na první místo poprvé od roku 2015, přestože poptávka po nových vozech v minulém roce kvůli koronakrizi celosvětově klesla o 14 procent. Podle analytiků agentury Bloomberg by se mohlo jednat o začátek nového trendu a Toyota bude dost možná překonávat německého konkurenta i v příštích letech.         

Tweet dne

„V boji s klimatickou změnou nemáme času nazbyt. Proto budu dnes hovořit o klimatické krizi s naléhavostí, jakou si věda žádá.“ 

Prezident USA Joe Biden zahájil realizaci svého plánu postavit se bezodkladně změnám klimatu. Nařídil například ministerstvu vnitra, aby v co největší míře pozastavilo uzavírání nových smluv o pronájmu federální půdy k těžbě ropy a zemního plynu.

Stane se dnes

  • Moskevský soud by se měl zabývat odvoláním ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného proti jeho zadržování ve vazbě. 
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu USA za čtvrté čtvrtletí.
  • Své hospodářské výsledky za čtvrtý kvartál dnes zveřejní například americká letecká společnost American Airlines, vydavatel platebních karet Visa nebo řetězec rychlého občerstvení McDonald's.