Trhy sevřel strach ze záchrany Španělska

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Pokud považoval svět a finanční trhy za den „D“ loňský 21. prosinec, kdy se výnosy dvou-, pěti- a desetiletých španělských dluhopisů přiblížily dlouhodobě neudržitelné hranici sedmi procent, zašel včerejšek ještě dál. Úroky ze státních obligací se opět sjednotily, ovšem na úrovni přes sedm procent. Úprk do bondů madridské vlády, který začal v pátek, během dne zesílil – obavy vyvolaly zprávy o platební neschopnosti regionů Valencie a Murcie.

Panice, jež se projevila ztrátami bankovních akcií i propady celých indexů v Evropě a USA, nahrály také špatné zprávy z Itálie a Řecka. „Jde o varování pro ty, kteří si mysleli, že dosavadní záchranná opatření přinesou Evropě klidné léto,“ prohlásil hlavní ekonom bruselské pobočky ING Carsten Brzeski. Otázkou je, co bude následovat. Prosincovou hrozbu odvracela ECB injekcí 489 miliard eur do 532 bank, stejný trik zopakovala na konci února. Obě intervence účinkovaly jen krátce.

Španělské dluhopisyŠpanělské dluhopisy | E15, Reuters

Akciové trhy, euro i dluhopisy jihoevropských zemí zažily včera prudký výprodej. Nejvíce ztrácely akcie finančních institucí pod tlakem obav, že Španělsku nebude stačit sto miliard eur na záchranu tamních bank, ale že bude potřeba zachraňovat celou zemi.

O problémech zadlužených španělských regionů čtěte více:

O pomoc může požádat třetina španělských regionů

Evropské akciové indexy oslabovaly včera až o pět procent, akcie velkých bank až o deset procent. Společná evropská měna se na páru s dolarem propadla pod úroveň 1,21 dolaru za euro a dostala se na více než dvouleté minimum. Na páru s japonským jenem euro oslabilo na 94,59 jenu za euro. Je tak nejníže od prosince roku 2000.

Kurz eura k dolaruKurz eura k dolaru | E15, Reuters

V obavách, že o finanční pomoc budou žádat další španělské regiony, zažily velký výprodej španělské dluhopisy. Výnos desetiletých dluhopisů se včera dostal na 7,52 procenta. Nastavil tak nový rekord od vzniku eura. Ještě výraznější nárůst byl u obligací španělské vlády s kratší dobou splatnosti, kterými se v poslední době Madrid snažil financovat své potřeby. Výnos dvouletých dluhopisů vzrostl na 6,8 procenta a pětiletých bondů na 7,35 procenta. Swapy úvěrového selhání (CDS), které se používají k zajištění dluhopisů proti bankrotu emitenta, na pětileté španělské dluhopisy, vzrostly o 20 bazických bodů na 630 bodů, tedy 6,3 procenta z hodnoty zajišťovaných dluhopisů na rok.

Nejhůře zhoršující se situaci okolo Španělska odnesly akcie bank. V západní Evropě ztratily více než šest procent akcie RBS či BNP Paribas. Německá Commerzbank oslabila o 6,21 procenta, francouzská Crédit Agricole přišla o 5,38, Deutsche Bank odepsala 4,4 procenta a Société Génerale (matka Komerční banky) ztratila 4,73 procenta.

Ještě hůře si vedly akcie belgické KBC, vlastníka tuzemské ČSOB, které se v jednu chvíli dostaly do desetiprocentní ztráty. Nakonec uzavřely o osm procent níže. Španělské Banco Santander a Caixabank ztrácely 3,4 procenta. Pražský index PX uzavřel den se ztrátou 2,51 procenta, londýnský FTSE 100 přišel o 2,66 procenta, frankfurtský DAX odepsal 3,14 procenta a pařížský CAC 2,5 procenta. Americké indexy S&P 500 a Dow Jones otevřely s jednoprocentní ztrátou, kterou během americké obchodní seance prohlubovaly.