Tři evropské banky dostaly v USA stamilionovou pokutu

Deutsche Bank

Deutsche Bank Zdroj: reuters

HSBC
HSBC
Deutsche Bank
4
Fotogalerie

Kvůli manipulaci na komoditním a akciovém trhu vyměřilo americké ministerstvo spravedlnosti evropským bankám UBS, HSBC a Deutsche Bank pokutu, která v úhrnu dosáhne 46,6 milionu dolarů (zhruba 950 milionů korun). Úřad současně obvinil osm lidí. Jde o první případ, na jehož vyšetřování ministerstvo spolupracovalo s Komisí pro termínové obchodování s komoditami (CFTC) a Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI), uvedla agentura Reuters.

Obvinění se týká takzvaného spoofingu, což je postup, kdy obchodníci uměle vytvářejí poptávku, která by jinak patrně neexistovala. Jde o protiprávní jednání, které spočívá v zadávání transakcí se záměrem od takového obchodu na poslední chvíli upustit. Podle Doddova-Frankova zákona z roku 2010, kdy byla po finanční krizi přijata zpřísněná opatření, je to trestný čin. Jak uvedl představitel ministerstva John P. Cronan, chování obviněných "poškodilo nevinné investory a ohrozilo samotnou integritu trhů".

Deutsche Bank v USA zaplatí 30 milionů dolarů, UBS 15 milionů a HSBC 1,6 milionu dolarů. Výše pokuty zohledňuje skutečnost, že banky na vyšetřování aktivit, které sahají až do roku 2008, spolupracovaly.

Z osmi obviněných osob je sedm bývalých obchodníků tří bank a jeden technický konzultant. Působili po celém světě v zemích, jako jsou USA, Švýcarsko, Británie, Austrálie a Spojené arabské emiráty.

Obchodníci jsou obviněni, že zadali stovky falešných příkazů, které nemínili nikdy plnit. Vytvoření zdánlivé poptávky vyústilo ve změny jak cen, tak chování ostatních účastníků trhu. Tyto pohyby pak obvinění mohli využít k vlastnímu obohacení. Manipulace prováděli na trzích vzácných kovů, zlata, stříbra, platiny a paládia, a také na americké akciové burze.