Banky už přestávají tolerovat obcházení limitů pro pořízení hypotéky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: jan vavra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Jak to vypadá na hypotéčním trhu?
4
Fotogalerie

Po loňském růstu úvěrů ze stavebních spoření o téměř pětinu se stavební spořitelny musejí připravit na to, že v letošním roce zájem o úvěry bude přinejlepším stagnovat. Důvodem je přísnější pohled České národní banky na poskytování hypoték.

Bankovní domy si totiž začínají brát k srdci doporučení centrální banky, že není možné koupi bytu nebo domu financovat hypotékou a k ní si vzít ještě úvěr například ze stavebního spoření. Tato kombinace se využívala k tomu, aby se vyhovělo jinému nařízení ČNB. Ta totiž již dříve bankám zakázala poskytování stoprocentních hypoték na celou hodnotu nemovitosti.

Část potřebné sumy si tak klienti „dofinancovali“ půjčkou od stavební spořitelny. Tuto praxi ale nyní bankovní domy opouštějí a začínají se řídit doporučením ČNB z loňského léta, že kupec musí mít zčásti skutečně vlastní prostředky na nákup nemovitosti.

„Změnil se reálný přístup bank k celé problematice. Toto doporučení začaly aplikovat všechny větší banky na trhu od letošního ledna,“ říká Jiří Vagner, který má v realitní síti Next Reality na starost finanční služby. Podobně se vyjadřují i další experti. „Praxe na trhu se začíná skutečně měnit a banky jsou v případě paralelního financování (kombinace hypotéky a stavebního spoření nad 80 procent LTV ( loan-to-value, je poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti, pozn. red.)) mnohem obezřetnější,“ popisuje Luboš Svačina z makléřské hypoteční firmy Golem Finance.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


Zpřísnění pravidel potvrzují samotné banky. „Komerční banka neakceptuje žádné formy dofinancování investice z cizích zdrojů nad rámec doporučených hraničních hodnot LTV,“ uvádí mluvčí banky Pavel Zúbek.

Podobně se k využívání úvěrů ze stavebního spoření k dofinancování hypotéky vyjadřuje rovněž Jakub Švestka z Moneta Money Bank. „Účelem tohoto doporučení je omezit poskytování hypotečních úvěrů klientům bez úspor.“

Právě dofinancování stálo za loňským razantním růstem objemu úvěrů ze stavebního spoření o zhruba osmnáct procent na téměř šedesát miliard korun. Podobný růst se letos rozhodně nebude opakovat.

Oslovení odborníci očekávají přinejlepším stagnaci. „Bez dofinancování není stavební spoření tak zajímavý produkt, aby se prodávaly stejné objemy jako v roce 2017,“ uvádí Vagner, který očekává velmi nepříznivý dopad na trh.

Podle Svačiny by stavební spoření mohlo začít konkurovat hypotékám. „Objem úvěrů ze stavebního spoření by se v letošním roce mohl pohybovat zhruba na stejné úrovni jako loni,“ odhaduje. Nicméně úvěry ze „stavebka“ jsou stále dražší. A bez dofinancování hypoték, které loni táhly zájem o půjčky, bude pro stavební spořitelny složité najít nový zdroj růstu.