Turecko uvedlo letectvo do bojové pohotovosti. Hrozí prý střet s Ruskem

Turecké letectvo

Turecké letectvo Zdroj: ctk/ap

Vztahy mezi Moskvou a Ankarou se vyostřily až na samu hranici a hrozí střet. Turecké válečné letectvo bylo uvedeno do stavu bojové pohotovosti a Moskva na druhé straně přesunula na základnu v Sýrii nejmodernější bojové letouny Su-35S, píše ruský deník Kommersant.

Nový incident v tureckém vzdušném prostoru na pozadí války nervů zvyšuje riziko přímé konfrontace mezi Moskvou a Ankarou a hrozí regionu konfliktem s nepředvídatelnými následky,“ upozorňuje list. Všímá si přitom toho, že Ankaru tentokrát jednoznačně podpořil jak šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, tak Pentagon.

Turecko v pátek oznámilo, že jeho vzdušný prostor narušil ruský stíhací bombardér Su-34. Poukázalo na to, že jde o další podobný incident od loňského listopadu, kdy turecká armáda kvůli tomu sestřelila ruský Su-24.

O život tehdy kvůli tomu přišli dva ruští vojáci a událost vyvolala diplomatickou krizi mezi oběma zeměmi. Kreml nyní stejně jako v listopadu obvinění Ankary odmítl. Po prvním incidentu ostře reagoval a mimo jiné přijal vůči Turecku určité ekonomické sankce. Podnikl ale také vojenské kroky k většímu zajištění svých sil působících v Sýrii.

Podle Kommersantu, který o novém, pátečním případu hovořil s analytiky, je ale tentokrát situace pro Rusko složitější, než tomu bylo po listopadovém incidentu.

Moskva v současné době dává podle Kommersantu najevo připravenost k jakémukoli vývoji událostí a zvyšuje svou vojenskou přítomnost v Sýrii

Událost s Su-34 sice připomíná listopadovou s SU-24, je ale mezi nimi zásadní rozdíl, konstatuje list. Za prvé, Ankara se vyhnula přímé vojenské konfrontaci s Moskvou a neriskovala tentokrát útok na ruský letoun. Za druhé, rétorika tureckého vedení svědčí o snaze konflikt s Moskvou co nejvíce internacionalizovat a dostat ho mimo rámec dvoustranných vztahů. A za třetí, první mezinárodní reakce svědčí o jednoznačnější podpoře ze strany euroatlantických spojenců, než tomu bylo v listopadu.

„Turecký prezident (Recep Tayyip) Erdogan v posledních dvou měsících důsledně pracoval na tom, aby si zajistil podporu euroatlantických spojenců. Důraznější tón prohlášení znějících z Bruselu a Washingtonu k incidentu s Su-34 ukazuje, že se mu to částečně podařilo,“ poukazuje v této souvislosti ředitel Ruské rady pro mezinárodní záležitosti Andrej Kortunov.

Moskva v současné době dává podle Kommersantu najevo připravenost k jakémukoli vývoji událostí a zvyšuje svou vojenskou přítomnost v Sýrii. Zdroje deníku v operativním vojenském velení tvrdí, že se generální štáb ruské armády rozhodl poprvé vyzkoušet v bojových podmínkách nejnovější letouny Su-35S.

Má jít o čtyři stroje, které armáda dostala loni v říjnu a listopadu. Před několika dny prý přeletěly přes Kaspické moře a vzdušný prostor Íránu a Iráku do Sýrie. Podle důstojníka generálního štábu má Rusko na tamní základně v Latákíji v současné době více než 70 letounů a vrtulníků.