Tusk: Nové vztahy Británie a EU po brexitu by se tvořily nejméně sedm let

Donald Tusk

Donald Tusk Zdroj: CTK

Vyjednání nových vztahů mezi Británií a Evropskou unií po případném odchodu Londýna z nynější osmadvacítky by trvalo přinejmenším sedm let a není jisté, že by skončilo úspěšně. V dnešním vydání německého deníku Bild to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk. Z dlouhodobého hlediska by podle něj mohl takzvaný brexit politicky poškodit celou západní civilizaci.

„Ukončení všech smluvních povinností a závazků by bylo velmi smutné, ale relativně snadné, trvalo by to zhruba dva roky. Mnohem těžší by pak bylo vyjednání nových vztahů. Každý ze zbývajících 27 států i Evropský parlament by musel výsledek schválit. To by trvalo nejméně sedm let a obávám se, že tu není žádná garance úspěchu,“ řekl Tusk.

Brexit by podle něj způsobil vážné škody Evropské unii i Británii samotné. „Hospodářské nevýhody by pocítil každý v EU, ale především sama Británie. Z politického hlediska by její odchod posílil všechny radikální antievropany ve všech státech EU,“ uvedl Tusk. Pro Londýn by odchod podle něj znamenal i obrat k horšímu z geopolitického hlediska.

Nebezpečí brexitu podle Tuska spočívá také v tom, že nikdo nedokáže odhadnout jeho dlouhodobé důsledky. „Jako historik se obávám, že by brexit mohl být nejen počátek zničení EU, ale dokonce celé západní politické civilizace,“ varoval šéf unijních summitů.

Tusk se také ohradil proti tvrzení, že unie je v současnosti příliš velká a že její velikost jí brání účinně reagovat na současné krize. „Žádná ze současných krizí nemá nic společného s rozšířením EU. A nic by se nezlepšilo, kdyby EU byla rozdělená nebo menší,“ řekl. „Krize, které nyní prožíváme, nesmí být zneužívány k rozdělení Evropy. Minievropa by byla tou nejhorší odpovědí na obří problémy, jimž čelíme,“ dodal.