Ukončit jednání s Tureckem o EU chce i místopředseda europarlamentu

Zdroj: ctk

K hlasům volajícím po ukončení jednání o vstupu Turecka do Evropské unie se dnes přidal také místopředseda Evropského parlamentu Alexander Graf Lambsdorff. Podpořil tak požadavek rakouského kancléře Christiana Kerna či šéfa rakouské diplomacie Sebastiana Kurze, kteří k ukončení přístupových jednání vyzvali minulý týden a vysloužili si tím ostrou kritiku z Turecka. Naopak eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger podpořil pokračování přístupových rozhovorů.

Ukončení jednání s Ankarou by podle Lambsdorffa bylo „užitečné pro evropskou myšlenku“. „Německo a Rakousko by nyní měli táhnout za jeden provaz a nedat souhlas s otevřením nových kapitol. To by byl faktický konec přístupového procesu,“ uvedl člen vedení liberální Svobodné demokratické strany (FDP), která po posledních volbách poprvé od konce války nemá v německém parlamentu žádného poslance.

Zastavení rozhovorů dnes podpořila i dánská vládní Liberální strana, podle níž Turecko „překročilo červenou linii toho, co by měly být minimální požadavky na kandidáta členství v EU“. Liberální strana v této souvislosti mluví o „nedemokratických iniciativách“ tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. „Nejenže by měla být ve vyjednáváních pauza, mělo by dojít k jejich okamžitému zastavení a k vyškrtnutí Turecka ze seznamu kandidátských zemí,“ řekl agentuře Reuters mluvčí strany Michael Aastrup Jensen.

Oettinger se naopak vyslovil pro pokračování rozhovorů s Ankarou. „Máme šanci mluvit s Tureckem o našich hodnotách, jako je princip právního státu, demokracie a tržní hospodářství. Proto považuji ukončení vyjednávání za špatné,“ řekl dnes eurokomisař německému deníku Main Post. K okamžitému ukončení rozhovorů by podle něj měla EU sáhnout jen v případě, že by Ankara v souvislosti s červencovým pokusem o vojenský převrat znovu zavedla trest smrti.

Je jasné, že se Turecko pod Erdoganem nestane členem Evropské unie. Vyjednávání se jistě potáhnou i do dalšího desetiletí

Oettinger ale zároveň zdůraznil, že v dohledné době se nedá s připojením Turecka k EU počítat. „Je jasné, že se Turecko pod (prezidentem Recepem Tayyipem) Erdoganem nestane členem Evropské unie. Vyjednávání se jistě potáhnou i do dalšího desetiletí. Nyní není Turecko ke vstupu připraveno,“ řekl eurokomisař.

Rakouský kancléř Kern a ministr zahraničí Kurz jsou v současnosti asi nejhlasitějšími zastánci ukončení přístupových jednání s Tureckem. Jako důvod uvádějí rozsáhlé čistky po zmařeném pokusu o státní převrat v Turecku, které jsou podle nich namířené i proti kritikům prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, kteří s pučem nemají nic společného. Šéf turecké diplomacie Mevlüt Çavuşoglu následně označil Vídeň za „metropoli radikálního rasismu“.

Například německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ale v pátek uvedl, že jednání s Ankarou jsou sice ve slepé uličce, vyslovil se však proti jejich úplnému ukončení. Přístupová jednání by měla pokračovat i podle německého vícekancléře Sigmara Gabriela, a to i přes to, že Turecko podle něj nemá šanci se „v příštích deseti, dvaceti letech“ členem EU stát.