Ukrajina prý získá zbraně od pěti států NATO, čtyři to ale popřely

Čilští vojáci se samopaly Heckler & Koch

Čilští vojáci se samopaly Heckler & Koch Zdroj: Rick Sforza, U.S. Air Force

Na podporu boje proti proruským separatistům Ukrajina získá zbraně a vojenské poradce od pěti států Severoatlantické aliance, mimo jiné ze Spojených států a Polska. Jednotlivé státy se na tom podle poradce ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dohodly během dvoudenního summitu NATO ve Walesu. Čtyři státy však tuto informaci nedlouho po jejím zveřejnění popřely.

„Na summitu NATO jsme dosáhli dohody, že získáme vojenské poradce a podporu v podobě moderní výzbroje ze Spojených států, Francie, Itálie, Polska a Norska,“ citovala Lucenka z jeho facebookové stránky agentura Reuters. K této zprávě Lucenko nepřipojil již žádné další informace.

Zástupci USA, Itálie, Norska a Polska to však odmítli. „Tato zpráva je nepravdivá. Itálie spolu s dalšími zeměmi EU a NATO připravuje pro Ukrajinu balíček vojenské pomoci, která není určena k zabíjení, do níž patří neprůstřelné vesty či helmy,“ řekl Reuters nejmenovaný činitel italského ministerstva obrany. Ani Spojené státy prý neučinily Kyjevu žádnou nabídku pomoci určené k zabíjení.

Podobně se vyjádřilo i Polsko, které je v EU největším spojencem Kyjeva a prosazuje co nejráznější odpovědi na vojenské akce Ruska na východě Ukrajiny. „Tyhle zprávy nemohu potvrdit. Na summitu NATO nebyla přijata žádná rozhodnutí týkající se dodávky moderních zbraní z Polska na Ukrajinu,“ řekl agentuře PAP mluvčí polského ministerstva zahraničí Jacek Sonta.

Ve stejném duchu se nesla i reakce mluvčího norské diplomacie Larse Gjembleho, podle nějž se Oslo podílí přítomností svých vojáků na dvou armádních cvičeních na Ukrajině, zbraně však Kyjevu nepošle. Oslovený francouzský představitel nechtěl podle Reuters věc komentovat.

Zbrojní pomoc již dříve odmítlo Německo

K otázce poskytnutí zbraní Kyjevu se některé západní země staví dlouhodobě odmítavě. Například německá kancléřka Angela Merkelová podle DPA za Berlín již na konci srpna striktně odmítla dodávky zbraní Kyjevu.

Summitu ve Walesu, kde byla na pořadu jednání i ukrajinská krize, se účastnil i prezident Porošenko. Zástupci NATO již dříve prohlásili, že aliance Ukrajině, která není jejím členem, zbraně nepošle, ale jednotlivé země aliance to udělat mohou. Rusko je důrazně proti jakýmkoliv bližším vazbám mezi Ukrajinou a NATO.

Již dříve, když ještě nebyla známa povaha této možné vojenské pomoci, ani názvy konkrétních států, které ji Ukrajině poskytnou, reagovalo Rusko se znepokojením a požadovalo po NATO mimo jiné vysvětlení, proti komu mají být tyto zbraně použity, připomněla dnes DPA.