USA neoznačily Čínu za manipulátora měny, průmyslníci to kritizují

Jüan a dollar

Jüan a dollar

Americká vláda znovu odmítla označit Čínu za měnového manipulátora. Není to podle ní zatím třeba, protože kurz čínského jüanu se vůči dolaru vytrvale zvyšuje. Rozhodnutí Obamovy administrativy ale rozhněvalo odboráře i některé zákonodárce, kteří neustále opakují, že jüan je podhodnocený. Kritici Pekingu tvrdí, že Čína uměle udržuje nízký kurz měny, aby získala výhody na globálním trhu. To ovšem ve svém důsledku vede i k horší konkurenceschopnosti amerického průmyslu a ubývání pracovních míst.

Za poslední rok a půl se kurz jüanu k dolaru reálně zvýšil asi o 12 procent. Peterson Institute specializující se na mezinárodní ekonomiku ale nedávno odhadl, že je jüan stále vůči dolaru podhodnocený zhruba o 24 procent.

Levnější jüan usnadňuje odbyt čínského zboží v zahraničí, zatímco firmám z jiných zemí se hůře prosazuje proti čínské konkurenci. Nesprávně stanovený kurz například způsobí, že je americké zboží v Číně dražší, než by jinak mohlo být.

„Jsem zklamán, že prezident Obama teď oficiálně šestkrát odmítl označit Čínu za měnového manipulátora,“ reagoval šéf Aliance amerického průmyslu Scott Paul. Praxe, kterou Čína uplatňuje, podle něj přispěla ke ztrátě stovek tisíc pracovních příležitostí v americkém průmyslu.

Spojené státy a některé další země vytrvale požadují, aby se kurz čínského jüanu utvářel na základě tržních sil, tedy bez administrativních zásahů. Levný jüan a horší odbyt amerického zboží v Číně zásadním způsobem přispívají k dlouhodobému růstu obchodního deficitu Spojených států.

Vývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 let

Vývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 letVývoj kurzu jüanu k dolaru za posledních 5 let | vrba@mf.cz

USA zůstávají vůči Pekingu kritické, Čína jakýkoli nátlak odmítá

Přestože Američané odmítli Čínu označit za zemi, která manipuluje kurzem své měny, kritický postoj vůči Pekingu zachovávají. Čínská měna je podle nich výrazně podhodnocená a její dosavadní zhodnocení je pořád ještě nedostatečné. Peking má podle zprávy v této oblasti učinit větší pokrok. Americké ministerstvo prý bude tlačit na změnu politiky v tom smyslu, aby se vyrovnaly podmínky a čínská měna byla flexibilnější.

Čínská státní zpravodajská agentura Xinhua označila rozhodnutí neoznačit Peking za kurzového manipulátora za pozitivní signál, který uklidní situaci a ze kterého bude mezinárodní obchod těžit. Čína odmítá politizování sporu. Někteří ekonomové upozorňují na dvojí metr Američanů, kdy kurzové intervence Japonska nebo Švýcarska na rozdíl od těch čínských nechávají téměř bez povšimnutí.

Čína kurz jüanu poprvé částečně uvolnila už v roce 2005. Do té doby kurz fixovala kolem 8,27 CNY/USD, zatímco nynější kurz činí asi 6,32 CNY/USD. To znamená, že jüan od té doby zpevnil už asi o 24 procent. Pokud by se vzal v úvahu přepočet na inflaci, zpevnění bude ještě výraznější. V roce 2008 Peking sice měnu opět zafixoval, učinil tak ale pouze na přechodnou dobu, aby ekonomiku ochránil před dopady globální krize. Loni v červnu Čína kurz jüanu znovu uvolnila. Měna od té doby zpevnila o téměř osm procent.