USA rozšiřují seznam syrských cílů, akce má prý trvat tři dny

Inspektoři OSN v Sýrii

Inspektoři OSN v Sýrii Zdroj: ctk

Američtí občané si zásah v Sýrii nepřejí. Sám prezident Barack Obama prý není stoupencem masivního leteckého bombardování syrského území a přimlouvá se za omezený rozsah útoku. Řada amerických armádních expertů ale pochybuje o tom, že i delší útočná akce by mohla podlomit síly prezidenta Bašára Asada natolik, aby ho odradila od dalšího nasazení chemických zbraní.

Spojené státy neustále rozšiřují seznam plánovaných cílů pro útok na Sýrii, akce ale má být ohraničená a nemá trvat déle než tři dny. Napsal to dnes americký list The Los Angeles Times. Invazi má zahájit soustředěný útok raket s plochou dráhou letu, po němž bezprostředně přijde další vlna útoků na cíle, které první úder nezničil.

The Los Angeles Times potvrdil dřívější zprávy amerických médií, že seznam původně zhruba 50 cílů amerického úderu se postupně rozšiřuje. Plánovači Pentagonu nyní zvažují, jaké zbraně do útoku nasadit - kromě raket Tomahawk odpálených z lodí ve Středozemním moři to mohou být i bombardéry a svazek amerických lodí operujících v Rudém moři.

„Po každém úderu bude následovat vyhodnocení, útoků bude několik. Všechno se odehraje během 72 hodin s jasným náznakem, že je hotovo,“ řekl listu armádní zdroj obeznámený s přípravou útoku. Asadova armáda bude podle odhadu expertů mít dostatek sil, aby kontrolovala situaci. Občanská válka ale přesto může trvat ještě další dva roky, soudí zpravodajští experti oslovení listem The Los Angeles Times.

Syrské obranné prostředky, mezi nimiž je asi 500 postů protivzdušné obrany a 400 letounů, jsou soustředěny na západě země. Nacházejí se kolem hlavního města Damašku, při libanonských hranicích, v Sýrií kontrolované části Golanských výšin a podél syrského pobřeží Středozemního moře.