V indické politice se stále častěji prosazují byznysmeni a akademici

Indie (Profimedia.cz)

Indie (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Nedávné jmenování Raghurama Rajana novým guvernérem indické centrální banky zaplnilo stránky novin po celém světě. Zpráva také způsobila okamžité posílení dlouhodobě oslabující indické rupie na světových trzích. Akademik z Chicagské univerzity a bývalý hlavní ekonom MMF potvrzuje trend, že stále více klíčových pozic v Indii obsazují lidi mimo politiku.

Nejznámějším příkladem technokrata, který dostal vůdčí post, je samotný premiér Manmohan Singh. Také on strávil mnoho let na mezinárodních úřednických postech, než byl katapultován do nejvyšší indické řídicí funkce.

Jmenování „outsiderů“ na nejvyšší posty ukazuje, že domácí politická scéna není schopna generovat silné lídry. Naopak velmi často generuje korupční skandály.

Podle bangalorského think tanku Association of Democratic Reforms měl jeden z pěti kandidátů v posledních volbách pošramocený trestní rejstřík. Zpráva organizace varuje před rostoucí rolí kapitálu a zločinu v indické politice napříč stranami.

Hluboká krize systému

Krize indického politického systému je hlubší. Poté, co Indie získala nezávislost na westminsterském systému vlády, panovalo v zemi po několik dekád inspirativní intelektuální klima politické arény různých přístupů. Většina ekonomické politiky vznikala z parlamentní debaty. V posledních letech ale reálná rozhodování stále více probíhají mimo demokratický systém.

Lobbing průmyslových a obchodních firem byl v indické politice přítomný odjakživa, soukromý sektor k podpoře svých zájmů ale využívá stále profesionálnější metody. Jednou z nich je využívání soukromých think tanků, které skrze média oslovují politické vedení.

Byznysmeni do jdou voleb

Přibývá ale i byznysmenů, kteří voliče oslovují přímo prostřednictvím účtů na Twitteru a dalších pomůcek. Na těchto platformách kritizují politiky a jejich rozhodnutí. Rostoucí popularita obchodníků je vede k tomu, že zkoušejí své štěstí ve volbách, především pak ve městech jako Dillí, Bombaj nebo Bangalore.

V roce 2009 vyhrál ve volebním okrsku Bombaj bývalý šéf indické pobočky banky Royal Bank of Scotland. Nedávno se objevila zpráva, že bývalý šéf IT giganta Infosys Nandan Nilekani půjde do parlamentních voleb v roce 2014. Ještě je příliš brzy na to, abychom mohli říci, že ve složité indické politice vítězí byznysmeni. Tento trend by ale mohl zaplnit mezeru mezi elektorátem a technokraty, kteří přicházejí zvenčí.

Autor je členem sítě GlobeReporter.org