V Katalánsku vyhráli separatisté

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont Zdroj: Reuters

Carles Puigdemont
Předčasné volby v Katalánsku.
Předčasné volby v Katalánsku.
Předčasné volby v Katalánsku.
Předčasné volby v Katalánsku.
7
Fotogalerie

Separatistické strany získaly ve čtvrtečních předčasných volbách v katalánském parlamentu absolutní většinu. Vyplývá to z výsledků po sečtení více než 99 procent hlasů. Ve 135členném regionálním sboru tak separatisté obdrží 70 mandátů, tedy o dva méně než po volbách z roku 2015. Informovaly o tom španělské listy El País a La Vanguardia. Tento výsledek je ale ranou pro španělskou vládu, která volby vyhlásila v naději, že katalánští separatisté většinu ztratí.

Ve volbách zvítězila strana Ciudadanos (katalánsky Ciutadans), která je proti odtržení Katalánska od Španělska a která bude mít v novém katalánském parlamentu 37 křesel. O tři méně mandátů získala separatistická koalice katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta Společně pro Katalánsko (JxCat). Třetí skončila se 32 mandáty Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

V barcelonském přístavu na povolebním mítinku katalánských separatistů už v noci oslavovali zřejmé vítězství separatistických stran ve volbách a volají "Puigdemont prezident!". Zdraví tak do Bruselu lídra koalice Společně pro Katalánsko, která ve volbách skončila těsně druhá.

"Požadujeme svobodný návrat členů vlády, která se nachází v exilu," prohlásil na mítinku lídr organizace Katalánské národní shromáždění (ANC) Agustí Alcoberro. Odkazoval tak na pětici členů Madridem sesazené katalánské vlády, kteří uprchli před trestním stíháním do Belgie.

Návrat "vlády z exilu" a svobodu pro "politické vězně" žádala i šéfka strany Republikánská levice Katalánska (ERC), která skončila třetí se 32 mandáty. "Ať žije republika, ať žije Oriol Junqueras," prohlásila Marta Roviraová s odkazem na lídra ERC Junquerase, který je od začátku listopadu ve vazbě kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

"A teď už nám Rajoy udělá tu laskavost a sedne si k jednacímu stolu? Bude respektovat pravidla demokracie? Jako demokrat by je měl respektovat," řekla také Roviraová na adresu španělského premiéra Mariana Rajoye. Toho bývalé katalánské vedení, v čele s Puigdemontem obviňovala z toho, že nechce jednat o budoucnosti Katalánska. Rajoy vždy tvrdil, že nebude jednat o ničem, co odporuje ústavě.

"Rádi bychom upozornili, že lidovci, kteří aplikovali v Katalánsku ústavní článek 155, se stali v parlamentu marginální skupinou," uvedl také Alcoberro s odkazem na výsledky voleb. Lidovci v nich získali podle posledních výsledků jen tři křesla v regionálním parlamentu. Na základě článku 155 převzala španělská lidovecká vláda koncem října přímou správu nad Katalánskem.

Oslavy panují i ve volebním štábu strany Ciudadanos, která volby v Katalánsku vyhrála se 37 mandáty. Na sociálních sítích se objevila fotografie s radostným objetím šéfa strany Ciudadanos Alberta Rivery a předsedkyně katalánské odbočky této strany (Ciutadans) Inés Arrimadasové.

Arrimadasové poblahopřál lídr katalánských lidovců Xavier García Albiol. "Cítím se pyšný na tuto stranu," řekl Albiol. K absolutní většině separatistů nicméně dodal, že má obavy o sociální a ekonomickou budoucnost Katalánska.

Po sečtení 99 procent hlasů mají separatistické strany dohromady 70 křesel ve 135členném parlamentu.