V Moskvě vzniká nový spolek několika států, účastní se i Ukrajina

Moskva, ilustrační foto

Moskva, ilustrační foto Zdroj: velkomesta24.cz

Budoucí přičlenění Arménie a Kyrgyzstánu k rusko-bělorusko-kazašské celní unii se má probírat na dnešní schůzce prezidentů zmíněných zemí v Moskvě. Čeká se i ukrajinský premiér Mykola Azarov, který má podle agentury ITAR-TASS jednat se svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem o společných hospodářských projektech.

Arménie a Kyrgyzstán si již dříve podaly přihlášky do celní unie. Podle poradce ruského prezidenta Dmitrije Ušakova by dnes mohla být schválena „cestovní mapa“ Arménie do tohoto spolku vzhledem k tomu, že „velice intenzivní práce expertů postupuje ve velmi vysokém tempu“. Ale v případě Kyrgyzstánu ještě „existuje řada otázek“.

Prezidenti Vladimir Putin, Alexandr Lukašenko a Nursultan Nazarbajev rovněž mají posuzovat návrh dohody, která má od 1. ledna 2015 celní unii přeměnit v Euroasijský hospodářský svaz a která má podle Ušakova obsahovat „konkrétní závazky ohledně svobody pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil“. Podepsána by měla být „nejpozději v květnu příštího roku“, poznamenal ITAR-TASS.

Na summitu se mají také probírat otázky hospodářské soutěže i seznamy „citlivého zboží“. Před závěrečnou tiskovou konferencí se čeká podpis asi deseti dohod.

Využití Bajkonuru a role Ukrajiny

Na okraji schůzky se uskuteční také bilaterální jednání Putina a Nazarbajeva, kteří mají osobně podepsat dohodu o vojenské spolupráci. Ale nová smlouva o využívání kazašského kosmodromu Bajkonur podle poradce Ušakova ještě není hotova.

Účast ukrajinského premiéra na moskevském summitu následuje poté, co se prezident Viktor Janukovyč domluvil s Vladimirem Putinem na ruské finanční injekci ve výši 15 miliard dolarů a na slevě při dovozu ruského plynu. ITAR-TASS rovněž připomněl Janukovyčova slova, že Ukrajina požádala o postavení pozorovatele v Euroasijském svazu.

Přitom proti zbližování Ukrajiny s Ruskem už od listopadu demonstrují tisíce lidí v ulicích Kyjeva. Přívrženci opozice požadují odstoupení vlády a vypsání předčasných voleb. Zatím se však podařilo prosadit pouze požadavek na osvobození demonstrantů zatčených při brutálním zásahu policistů na konci listopadu.

Ukrajina se přimyká k Rusku