V Oslu zabíjela exploze, další mrtví po střelbě poblíž metropole

Výbuch v norském Oslu zničil řadu vládních budov.

Výbuch v norském Oslu zničil řadu vládních budov. Zdroj: Aftenposten.no

Vládními budovami v centru norského hlavního města Oslo otřásl mohutný výbuch, zasažena byla i kancelář premiéra Jense Stoltenberga. Exploze si podle předběžných zpráv vyžádala nejméně sedm mrtvých a desítky zraněných. Centrum norské metropole hlídají vojáci. Zároveň přišla zpráva o střelbě na setkání mladých sociálních demokratů poblíž Osla, kde údajně zemřelo až dvacet lidí.

K výbuchu v centru Osla došlo v 15:30 našeho času. Sám premiér nebyl zraněn, v pořádku jsou i další členové vlády. Exploze vyrazila většinu oken v sedmnáctipatrové budově Stolbergova úřadu, epicentrum pravděpodobně leželo mezi budovami energetického a ropného ministerstva. Posledně jmenovaný úřad zachvátil požár. Vládní budovy v centru města byly evakuovány. Podle posledních zpráv policie zemřelo sedm lidí, desítky dalších lidí jsou zraněny.

Zpravodaj Reuters viděl před sídlem vlády zdemolovaný automobil; výpovědi svědků prý naznačují, že mohla explodovat nálož umístěná v tomto autě. Policejní experti údajně prověřují teorii, že nálož byla připravena s využitím průmyslového hnojiva.

Podle norského deníku Aftenposten se policie obává, že v centru města by mohlo být umístěno více náloží, a proto uzavřela některá náměstí a tunel Vaterland. Občany vyzvala, aby opustili centrum Osla. Tam se teď stahuje armáda. Norský premiér, který na radu policie z bezpečnostních důvodů neprozradil, kde se právě nachází, situaci označil za vážnou, zároveň je ale podle něj předčasné tvrdit, že šlo o teroristický útok.

Výbuch v Oslu stál život nejméně dvě osoby.Výbuch v Oslu stál život nejméně dvě osoby. | CTK/APVládní budovy v Oslu po výbuchu bomby

Střelba na setkání vládních příznivců

V dalších hodinách přišla zpráva o střelbě na mládežnickém táboře vládní Norské dělnické strany na ostrově Utoeya poblíž Osla. Svědek citovaný norskou televizí řekl, že viděl nejméně 20 mrtvých. Policie upozornila, že to nemůže potvrdit. Střelec byl podle neoficiálních informací zatčen.

Útočník v policejní uniformě podle televize NRK na shromáždění přijel a řekl, že se chce vzhledem k výbuchu v centru města ujistit o jeho zabezpečení. Jeden televizní novinář ho popsal jako robustního, asi 190 centimetrů vysokého muže evropského typu.

Televize SkyNews ještě před oznámením zatčení útočníka informovala, že střelba pokračuje a lidé na ostrově v panice prchají. Agentura AP napsala, že někteří se snažili zachránit plaváním. Mládežnické akce se účastnilo bezmála 600 lidí ve věku 14 až 18 let. Zatím není jasné, zda útok byl akcí jednotlivce. Norské úřady oznámily, že na ostrov vyslaly protiteroristickou jednotku.

Na shromáždění měl původně přijet předseda vlády Jens Stoltenberg. Objevily se spekulace, že právě on byl terčem útoku. Zatím není jasné, jestli incident s útokem v centru Osla souvisí, policie to ale považuje za pravděpodobné.

Nejistý motiv útoku

K dnešním teroristickým útokům v Norsku se přihlásila islamistická teroristická organizace Ansar džihád alámí (Pomocníci světového džihádu). Informoval o tom na svých internetových stránkách americký deník New York Times. Prý jde o reakci na norskou přítomnost v Afghánistánu a na nespecifikovanou urážku proroka Mohameda.

New York Times se odvolává na experta na terorismus Willa McCantse, který má k dispozici příslušné prohlášení organizace. „Od stockholmského útoku jsme varovali před dalšími operacemi,“ uvedla podle McCantsova překladu skupina. „To, co vidíte, je pouze začátek, bude toho víc,“ stojí prý v textu. Podle analytiků si ale skupina může pouze útok přivlastňovat kvůli mediální pozornosti.

Norsko, člen NATO, se v minulosti stalo několikrát terčem výhrůžek radikálních islamistů kvůli norské vojenské přítomnosti v Afghánistánu. Země se také účastní zásahu NATO v Libyi, jejíž vůdce Muammar Kaddáfí pohrozil evropským státům odplatou.

Výbuch v OsluVýbuch v Oslu

„Je velmi těžké říct, co se vlastně stalo. Jisté je, že v Norsku nejsou domácí teroristické skupiny, i když tam v minulosti několikrát došlo k zatýkání lidí, kteří byli napojení na Al-Káidu“, řekl agentuře Reuters bezpečnostní analytik David Lea.

Britský bezpečnosti konzultant John Drake naznačil souvislost mezi tímto výbuchem a prosincovým teroristickým útokem ve Stockholmu. Ten také zahrnoval bombu umístěnou v autě a druhou explozi v centru města. Následně byl označen za odvetu za švédský podíl na vojenské akci v Afghánistánu.

Podle agentury AP se dnešní exploze odehrála v době, kdy Norsko stíhá údajné teroristy, kteří prý chystali útoky. Dva muži jsou ve vazbě. Obviněn byl i duchovní iráckého původu Mullah Krekar, zakladatel kurdské extremistické skupiny Ansar Islam. Krekar údajně hrozil norským politikům smrtí, pokud bude deportován z Norska.

Střelba na setkání mladých příznivců vládní strany ale přináší i další spekulace. Střelec totiž podle svědků vypadal jako norský občan. To podle některých analytiků dává šanci i další verzi, tedy že by mohlo jít o útok ze strany pravicových extremistů.

„To by mohlo spíše naznačovat zapojení krajně pravicové organizace než islamistické skupiny,…“ uvádí britská poradenská společnost Exclusive Analysis, která se zabývá rozvědnou činností. Experti ale nevylučují ani možnost, že to může být projevem toho, že islamisté verbují příznivce i mezi norskými občany.

Následky výbuchu zachycené na amatérské nahrávce

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura informoval ČTK, že v Oslu je nyní přibližně 400 českých turistů a asociace zatím nemá informace, že by při dnešním incidentu byl někdo z nich zraněn. Také český velvyslanec v Norsku Luboš Nový v ČT24 prohlásil, že nemá hlášeny žádné české občany, které by výbuch zasáhl.

Pro české občany, kteří mají obavy o své blízké v Norsku, má český zastupitelský úřad k dispozici telefonní linku 0047-92611283.