V první fázi jednání o brexitu zbývá ještě mnoho práce, upozornil Juncker

Šéf Evropské komise Juncker

Šéf Evropské komise Juncker Zdroj: ČTK

Donald Tusk
2
Fotogalerie

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker doufá, že britští a evropští vyjednavači budou schopni najít shodu v první části rozhovorů o brexitu ještě před summitem Evropské unie v polovině prosince. Při příchodu na dnešní sociální summit unie ve švédském Göteborgu ale Juncker zároveň upozornil, že v tomto ohledu ještě zbývá mnoho práce.

Britská premiérka Theresa Mayová, která dnes na okraj unijního summitu měla na programu jednání o britském odchodu z EU s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem a některými předsedy vlád, s novináři při příchodu nepromluvila. Později ale uvedla, že je britským zájem posunout jednání k obchodním otázkám a k budoucímu partnerství.

"Těším se na pozitivní reakci Evropské unie, abychom mohli zajistit co nejlepší budoucnost pro občany Velké Británie i ostatních 27 zemí EU," poznamenala v Göteborgu. Její mluvčí později dodal, že diskuse Mayové s Tuskem byla optimistická. Oba politici se podle něj shodli, že je ještě třeba udělat mnoho práce, aby rozhovory o rozluce pokročily. Jednali také o dalších krocích před prosincovým summitem.

Například irský premiér Leo Varadkar ovšem při příchodu upozornil, že Dublin požaduje záruky ohledně toho, že na hranici mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne v důsledku brexitu nějaká nová infrastruktura a standardní hraniční kontroly.

"Nesmíme se vrátit k hranici, jak ji známe z minulosti. To chceme mít praktickým způsobem sepsané v závěrech z první fáze (brexitových rozhovorů)," upozornil Varadkar. Je třeba podle něj také zajistit, že po brexitu nevzniknou mezery v regulačních pravidlech, která mohou být v budoucnosti odlišná v Británii a v zemích Evropské unie. Tyto dvě věci je podle Varadkara pro Irsko zásadní zařadit do dohody o první fázi jednání o britském odchodu z evropského bloku.

Mluvčí britského zastoupení v Bruselu Dimitrios Mavridis odpoledne v prohlášení uvedl, že Mayová při setkání s Varadkarem ve Švédsku zdůraznila potřebu udržet to, čeho se v posledních letech v souvislosti se Severním Irskem podařilo dosáhnout. Shodla se s ním také na tom, že není možný návrat k hraničnímu režimu tak, jak existoval v minulosti.

V říjnu došlo 27 hlav států a vlád zemí EU k závěru, že po pěti jednacích kolech zatím ohledně tří základních témat první fáze brexitového vyjednávání není dostatečný pokrok. Ještě předtím, než s Londýnem začne hovořit o budoucí podobě vztahů, chce EU27 dosáhnout alespoň základních obrysů dohody o právech občanů EU v Británii po brexitu, o irských hranicích a o finančním vyrovnání. Právě tam je zřejmě zatím dohoda nejkomplikovanější.

Pokrok v rozhovorech by měl opět vyhodnotit unijní summit v prosinci, od října se ale zatím uskutečnilo jen jedno vyjednávací kolo. "Hodiny tikají," připomněl dnes Juncker.