V roce 2020 opustím funkci súdánského prezidenta, slíbil diktátor Bašír

Umar Bašír

Umar Bašír Zdroj: ctk

Súdánský prezident Umar Bašír prohlásil, že v roce 2020 opustí definitivně úřad. V té době mu vyprší nynější mandát. Na Bašíra, který vládne Súdánu více než čtvrtstoletí, vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu již před několika lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů. "V roce 2020 bude v Súdánu nový prezident a já budu exprezident," řekl Bašír v rozhovoru se stanicí BBC. Jako jeden z důvodů uvedl, že jeho práce je "vyčerpávající".

Bašír se ujal moci v Súdánu v roce 1989 a loni v dubnu získal 94 procent hlasů ve volbách, které však hlavní opoziční strany bojkotovaly. V dalších volbách prý již nehodlá kandidovat. Skeptici ale připomínají, že Bašír už v minulosti sliboval, že z funkce odejde, a pak toto tvrzení odvolal.

Dva zatykače ICC z let 2009 a 2010 se vztahují k událostem v Dárfúru. V důsledku bojů súdánské vlády a arabských milic proti povstalcům, kteří se v tomto západosúdánském regionu vzbouřili na jaře roku 2003, tam zemřelo na 300 tisíc lidí a až tři miliony lidí musely opustit svůj domov. Jen od ledna uprchlo ze svých domovů v Dárfúru více než 100 tisíc lidí.

Bašír v rozhovoru s BBC popřel obvinění vznesené vůči súdánské armádě z páchání násilností na místním obyvatelstvu v Dárfúru. Prezident prohlásil, že není žádný důvod, aby mírové jednotky OSN a humanitární pracovníci dál v Dárfúru zůstávali. „Do Dárfúru se vrátil mír, takže si myslím, že mírotvorci tam nemají žádnou roli. Proto chceme, aby odešli,“ uvedl Bašír. „V Dárfúru není ani potravinová krize, takže tam není práce ani pro humanitární organizace,“ dodal.

Podle něj je údaj o více než 2,5 milionu uprchlíků z Dárfúru „velmi nadsazený“; skutečný počet se prý pohybuje kolem 160 tisíc. Prchající obyvatelé Dárfúru navíc odcházejí do oblastí pod vládní kontrolou, což „dokazuje, že vláda si nebere obyvatele Dárfúru za cíl“, řekl Bašír.

Der Standard: Moc a bezmoc