V Sýrii byly zabity desítky lidí i přes přítomnost pozorovatelů

Sýrie

Sýrie Zdroj: ctk

Nejméně 32 lidí zabili dnes vládní vojáci při masových demonstracích v syrských městech. Oznámila to televize Al-Arabíja. Tvrdým zásahům sil loajálních prezidentovi Bašáru Asadovi nezabránila ani přítomnost pozorovatelů Ligy arabských států (LAS). Mrtví a zranění jsou hlášeni i z měst, kde se nacházejí členové arabského monitorovacího týmu.

Desetitisíce Syřanů dnes uposlechly výzvu opozice, která označila dnešek za Pátek pochodů na náměstí Svobody. Lidé vyšli do ulic především v dosavadních protestních baštách - Dará, Hamá, Homsu, na předměstích Damašku i v Halabu.
Bezpečnostní síly se snažily demonstranty rozehnat střelbou, ohlušujícími granáty a bombami s hřebíky i slzným plynem. Vláda se údajně bojí toho, že se Syřané snaží zopakovat taktiku Egypťanů, kteří při protestech na jaře obsadili klíčové káhirské náměstí Tahrír a odmítali z něj odejít.

Demonstranti volali po svržení Asadova autokratického režimu, obviňovaného z odpovědnosti za smrt více než 5 tisíc lidí od březnového vypuknutí protivládního povstání. Podle agenturních zpráv chtěli Syřané masovou účastí na dnešních protestech zároveň dosáhnout toho, aby „jejich hlas slyšeli pozorovatelé LAS“.

„Dnešní pátek je jiný než jakýkoliv jiný (protestní) pátek. Je to transformační krok. Lidé dychtí po tom dostat se k pozorovatelům a říci jim o svém utrpení,“ řekl agentuře Reuters aktivista abú Hišám ve městě Hamá.

Armáda dezertérů se chce spojit s pozorovateli, zatím se jí to nedaří

Jen v severní provincii Idlib se údajně připojilo k protestům v 17 městech na 250 tisíc lidí. V Dúmě na předměstí Damašku se vydalo k radnici, kde se zdržovali pozorovatelé, až 70 tisíc lidí. Při policejním zásahu jich bylo 24 zraněno. V téže oblasti propukly podle Reuters také prudké střety mezi vládními vojáky a dezertéry.

Armáda syrských dezertérů přitom ohlásila přerušení bojů, dokud se její velitelé nesejdou s pozorovateli Ligy arabských států (LAS). Ti začali svou misi v úterý a od té doby při protestech zahynulo podle opozičních zdrojů 130 lidí.

Ze syrské armády už zběhlo několik tisíc vojáků. Vytvořili Syrskou svobodnou armádu, jíž velí plukovník Rijád Asad. Ten dnes řekl, že se zatím nedokázal sejít s pozorovateli LAS a že dokud se k nim nedostane, mají jeho lidé rozkaz zastavit boje.

„Pokoušeli jsme se s nimi (pozorovateli) spojit, ale nemáme jejich telefonní čísla, i když jsme o ně žádali. Nikdo z nich se nás zatím nesnažil kontaktovat,“ řekl k misi LAS plukovník Asad.

Opozice považuje pozorovatelskou misi za nedůvěryhodnou

LAS chce s pomocí pozorovatelů ověřit, zda syrská vláda plní její podmínky a zda přestala útočit na civilisty. Syrští opoziční aktivisté vyzvali arabské pozorovatele, aby chránili civilisty před zlovůlí režimu. „Vyzýváme vás, abyste jasně rozlišovali mezi vrahy a oběťmi,“ uvedli aktivisté z hnutí Syrská revoluce 2011 v prohlášení zveřejněném na své stránce na Facebooku.

Opozice misi kritizuje jako neúčinnou, protože pozorovatelů je podle ní málo a pohybují se po Sýrii v doprovodu lidí vyslaných Damaškem. Nedůvěru vyvolal šéf pozorovatelů Súdánec Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, když hned po prvním dni situaci v Homsu označil za uspokojivou. Ozvaly se už návrhy na jeho výměnu, protože se jako bývalý šéf súdánské vojenské rozvědky účastnil v 90. letech genocidy a je viněn z porušování lidských práv.

Rusko, které je spojencem syrské vlády, dnes Dabího podpořilo, když ministerstvo zahraničí zopakovalo jeho vyhodnocení situace. „Spoléháme na profesionalitu a objektivitu účastníků arabské pozorovatelské mise,“ stojí v prohlášení ministerstva.

Sýrie loni odebrala od Ruska zbraně za 700 milionů dolarů (14 miliard korun), což je sedm procent z objemu ruského zbrojního vývozu.