V USA se diskutuje o širším využití bezpilotních letounů. Zní i varování

Bezpilotní letoun

Bezpilotní letoun Zdroj: popsci.com

Bezpilotní letouny už hrají svou úlohu, i když mnohdy kontroverzní, v americké válce proti terorismu. Začíná se ale čím dál více mluvit i o jejich využití v rámci domácího vzdušného prostoru. Bezpilotní letectví může mimo jiné poskytnout mnohem lepší zpravodajství z přírodních katastrof, mluví se i o využití technologie při sbírání topografických dat pro posouzení dopadů průmyslu na životní prostředí nebo při potírání kriminality. Hlasy kritiků ale varují před nebezpečným narušováním soukromí.

V lednu příštího roku má americký Federální úřad pro civilní letectví (FAA) navrhnout nová pravidla pro používání bezpilotních letounů v americkém vzdušném prostoru. To je možnost, kterou někteří považují za orwellovskou, ale jiní - včetně části novinářů - na ni pohlížejí jako na příležitost, napsal list The Washington Post.

Bezpilotní letouny v současnosti slouží hlavně americké armádě. V Pákistánu útočí bezpilotní letouny Spojených států na teroristické sítě na severozápadě území. V Jemenu bezpilotní letoun letos zabil šéfa místní odnože teroristické sítě Al-Káida Anwara al-Awlakiho a jeho šestnáctiletého amerického syna. Podobné zásahy často narážejí na otázky etiky.

Pochyby se teď objevují i v souvislosti s plánem na jejich využití v soukromém sektoru. Užitečné by bezpilotní letouny mohly být pro policii, která by s jejich pomocí chtěla sledovat prchající zločince. Společnosti v oboru veřejných služeb by zas mohly lépe hlídat ropovody, plynovody či vodovody. Farmáři zas doufají, že by pomocí bezpilotní techniky mohli rozprašovat v polích pesticidy.

Bezpilotní technika umí pracovat v komplikovaných podmínkách

Využití mají bezpilotní letouny i ve zpravodajství. Server The Daily třeba s pomocí kamery připevněné k bezpilotnímu vrtulníku natočil škody způsobené tornádem v Alabamě. Bezpilotní letouny, které stojí kolem 40 tisíc dolarů, mohou představovat k rozpočtu milosrdnější variantu než vrtulníky, jejichž cena šplhá do milionů dolarů.

Vyslána by bezpilotní technika mohla být také do míst, kam je z bezpečnostních důvodů složité se dostat. Přispět by mohla třeba v rámci monitoringu po jaderné katastrofě v japonské Fukušimě.

S širokou škálou možností ale přicházejí i některé obavy. Tato technologie s sebou nese vyšší riziko narušení soukromí. Ve světě, kde se provalil skandál s novináři odposlouchávajícími telefony, by bezpilotní letouny mohli snadno zneužít ti, kdo chtějí sledovat každý krok celebrit. Ještě větší zneklidnění pak vyvolává možnost využití této techniky pro policejní účely. Bezpilotní sledování by podle kritiků mohlo překročit své meze a technických výhod by někdo mohl zneužít pro své vlastní zájmy.