Válečné lodě Mistral Francie podle plánu nepředá, Rusko je uraženo

mistral

mistral Zdroj: Simon Ghesquiere/Marine Nationale

Francie v pátek nepředá Rusku první ze dvou válečných lodí třídy Mistral, které pro ně vyrábí. Podle francouzského ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana není ani za současných okolností možné stanovit datum dodávky. Podle deníku Le Parisien reaguje Moskva se vzdorem a posměšně, ale je hlavně hodně uražená.

Podle ruské agentury Interfax se ruská delegace, která měla plavidlo oficiálně převzít, se dnes rozhodla do Francie neodcestovat vzhledem k tomu, že nedostala příslušné potvrzení o tom, že se oficiální předávání bude konat.

„S největší pravděpodobností francouzská strana využije svého práva odložit předání lodi o tři měsíce,“ sdělil Interfaxu nejmenovaný ruský zdroj podílející se na transakci v hodnotě 1,12 miliardy eur (takřka 31 miliard korun).

Smlouva tuto možnost umožňuje, ale zpoždění musí být způsobeno technickými problémy se zkouškami vrtulníkové lodě, nikoli kvůli politické situaci, dodal zdroj. Francie v předstihu hovořila o odkladu kvůli situaci na Ukrajině, na jejímž východě podle západních informací intervenuje ruská armáda.

Politické překážky

„Zatím ale francouzská strana neuvedla žádné technické problémy s převodem lodi. Současně je zřejmé, že tu jsou politické problémy. Dokud francouzský prezident François Hollande neoznámí své rozhodnutí předat loď Rusku, nedojde k žádnému pokroku,“ citovala agentura svůj zdroj.

Francouzský ministr Le Drian podle AFP řekl, že francouzský konstruktér plavidla, koncern Division systemes navals de surface (DCNS), stále nedostal vládní exportní povolení k uskutečnění transferu.

Podle Le Parisien Rusko Francii za tento postoj ostře kritizuje. Chováním francouzské vlády je ruský prezident Vladimir Putin hluboce uražen, upozornil list. Paříž je ovšem pod velkým tlakem zbytku Západu, aby plavidlo kvůli ukrajinské krizi nepředávala.

Vladivostok je připraven
První loď nazvaná Vladivostok je prakticky připravena k předání v západofrancouzském přístavu Saint-Nazaire. Ovládat plavidlo se již ve Francii učilo 400 ruských námořníků. Druhá loď, pojmenovaná Sevastopol, by měla být dokončena do konce nadcházejícího roku. Jméno nese po velkém přístavu na Krymu, kde sídlí ruská černomořská flotila. Krymský poloostrov v březnu Rusko přes zahraniční protesty anektovalo. Ukrajina dál považuje Krym za své území.