Vatikánská banka má po 8 měsících ředitele

Vatikán

Vatikán Zdroj: ctk

Německý právník Ernst von Freyberg se stal ředitelem Ústavu pro věci víry (IOR), známým spíše pod jménem Vatikánská banka. Její předchozí šéf Ettore Gotti Tedeschi odstoupil loni v květnu. Svou rezignaci podal jen jediný den před zatčením papežova komorníka, který byl později odsouzen za krádeže tajných církevních dokumentů.

Správa vatikánské banky je už dlouhou dobu předmětem skandálů a podle komentátorů byly právě problémy církevního finančního systému jedním z důvodů, které vedly papeže Benedikta XVI. k nedávné rezignaci.

Vatikánskou banku, která spravuje peníze Vatikánu a katolických organizací po celém světě a celkem registruje 33 400 účtů, vyšetřují již delší dobu italské úřady pro její netransparentní strukturu. Naposledy počátkem tohoto roku zablokovala Bank of Italy ve Vatikánu všechny platby bankovními kartami, protože dospěla k závěru, že IOR nesplňuje pravidla bezpečnosti. Při předchozím skandálu, v říjnu loňského roku, uvedl Benedikt XVI. v průběhu své řeči, že „v Pánových lánech je vždy nějaké býlí a v Petrových sítích i zkažené ryby“.

Podle Evropské komise proti praní špinavých peněz je Vatikánská banka zapojena do praní špinavých peněz a daňových úniků. Podle komise banka splňuje jen 9 ze 16 důležitých aspektů finančního podnikání. Na zlepšení těch ostatních Vatikán pracuje.

Nový ředitel von Freyberg je oddaný katolík, člen Řádu maltézských rytířů a předseda hamburské firmy Blohm+Voss, která vyrábí lodě. Ve Vatikánské bance bude pracovat tři dny v týdnu. Von Freyberga jmenovala kardinálská komise a jeho nominaci schválil i papež Benedikt XVI., pro nějž je výběr šéfa banky jedním z posledních velkých rozhodnutí v úřadu. Benedikt chce z čela katolické církve odejít 28. února.

Vatikán původně sliboval, že nového ředitele jmenuje v řádu dní, nakonec ale výběr šéfa banky trval přes osm měsíců. Kardinálové, kteří mají ve volbě rozhodující slovo, posuzovali celkem 40 kandidátů.