Venezuelská ekonomika je stále v krizi, Maduro prodloužil stav nouze

venezuelský prezident Nicolás Maduro

venezuelský prezident Nicolás Maduro Zdroj: ctk/AP

Venezuelský prezident Nicolás Maduro prodloužil o další dva měsíce stav ekonomické nouze, který byl v zemi poprvé vyhlášen v lednu. Venezuela se potýká s vážnou hospodářskou krizí a toto opatření má vládě umožnit zajistit zásobování obyvatelstva základním zbožím. "Vzhledem k výjimečným podmínkám, které ovlivňují národní ekonomiku, se stav ekonomické nouze prodlužuje o 60 dní," uvádí se v prezidentském dekretu.

Maduro stav hospodářské nouze poprvé vyhlásil 14. ledna a od té doby jej dvakrát prodloužil. Řekl, že jej k tomu vede „ekonomická válka“, kterou rozpoutali jeho političtí oponenti a podniky. Stav nouze vládě umožňuje disponovat majetkem soukromého sektoru a použít ho k zásobování základními potřebami. Opozice to ale považuje za přípravu k vyvlastňování majetku.

Páteří venezuelské ekonomiky je ropa, avšak propad jejích cen přivedl tuto jihoamerickou zemi na pokraj hospodářského kolapsu. Vývoz ropy je pro Venezuelu zdrojem 96 procent deviz. Loni činila inflace ve Venezuele přes 180 procent a hrubý domácí produkt (HDP) se propadl o 5,7 procenta.

Nedostatek všeho

Země se potýká s nedostatkem základních potravin a léků. Vláda sice už dříve zavedla kontrolu cen základního zboží, až 40 procent subvencovaných výrobků ale končí v Kolumbii, kde jsou se ziskem znovu prodávány. Opozice nedostatek připisuje špatné politice vlády, která situaci vysvětluje jako protivládní spiknutí, v němž se spojila opozice se Západem.

Maduro tento týden oznámil, že kontrolu nad pěti hlavními přístavy převzala armáda a že spolu s ministrem obrany Vladimirem Padrinem převezme velení nad zásobováním země. Maduro řekl, že bude koordinovat všechna ministerstva, pod něž spadá zásobování.