Veřejnost by měla vědět, co dělají tajné služby, tvrdí Obama

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk

Prezident USA Barack Obama chce zvýšit informovanost veřejnosti o dosud přísně utajovaných programech americké vlády a posílit důvěryhodnost amerických institucí. Obama tak reagoval na kauzu bývalého technika CIA a NSA Edwarda Snowdena, který zveřejnil informace o rozsáhlém špehování internetu a telefonní komunikace a vyvolal tak celosvětový skandál.

Obama prý vyzve Kongres, aby novelizoval zákon regulující shromažďování dat z internetové a telefonické komunikace. Ministerstvo spravedlnosti má vypracovat směrnice, kterými se vládní monitorovací programy budou řídit. Vláda nad těmito programy posílí kontrolu a zároveň provede „náležité reformy“ v činnosti kontroverzní americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA).

U speciálního soudu, který dohlíží na činnost tajných služeb, chce Obama zřídit úřad zmocněnce, který bude kriticky hodnotit činnost rozvědky s důrazem na dodržování občanských svobod. Samotný soud chce Obama ve spolupráci s Kongresem reformovat. Vláda rovněž sestaví tým nezávislých expertů, který provede revizi veškerých zpravodajských monitorovacích aktivit.

Snowden prý urychlil reformu monitorovacího programu

Šéf Bílého domu se nevyhnul otázkám na Snowdenovu kauzu. Snowden, jenž dostal azyl v Rusku, podle Obamy není žádný vlastenec. Monitorovací program, který vyzradil, chtěl prý Obama reformovat ještě předtím, než Snowden se svým odhalením přišel. Kauza věci jen urychlila a zdramatizovala, poznamenal šéf Bílého domu.

Obama chce citlivěji vyvážit potřebu bezpečnosti Američanů s ochranou jejich práva na soukromí. Americké bezpečnostní složky „mohou a musejí“ být při realizaci svých programů otevřenější. „Není důležité, zda tyto programy mají mou důvěru. Musejí jim věřit Američané,“ řekl prezident.

Americká média v sérii ohlášených kroků vidí alespoň částečné vítězství Snowdenových stoupenců, kteří hlasitě volají po omezení pravomocí amerických rozvědek a jejich tajných programů. Sama NSA, jejíž větší transparentnost prezident slíbil, jeho projev odmítla komentovat.

Není jisté, do jaké míry Kongres Obamovy plány podpoří. Někteří poslanci naopak zarputile trvají na tom, že pravomoci zpravodajských složek by měly zůstat nedotčeny.

Dianne Feinsteinová, šéfka senátního výboru pro kontrolu činnosti zpravodajských služeb, oznámila, že hodlá na zasedáních svého výboru činnost rozvědek analyzovat. Republikánští poslanci si v prvních ohlasech stěžovali na nedostatek podrobnějších informací o Obamově plánu. Chtějí záruky, že jeho realizací výzvědné aktivity rozvědek neutrpí.