Vir eboly zmutoval. Lékaři ale zatím neví, co se „naučil“

Boj proti ebole v Africe,

Boj proti ebole v Africe, Zdroj: CC BY-ND 2.0: European Commission DG via Flickr

Virus krvácivé horečky ebola zmutoval. S tímto varováním přišli francouzští lékaři z Pasteurova ústavu, kteří analyzovali první dvě desítky vzorků krve odebraných při již nyní doznívající epidemii eboly v Africe. Nikdo však podle nich zatím není schopen říci, jak se nakonec projeví genetické změny obávaného viru.

Do laboratoří výzkumného týmu nyní směřuje dalších minimálně 600 krevních vzorků, které by jim měly usnadnit odhad, kterým “směrem“ se ebola promění – zda bude více nakažlivá, hůře detekovatelná anebo ještě více smrtící. Lékaři se samozřejmě obávají prvních dvou variant, obzvláště pak mnohem větší infekčnost viru by znamenala pohromu.

„Víme, že se vir eboly již nyní poměrně hodně změnil,“ uvedl pro BBC News genetick Anavaj Sakuntabhai. „Už nyní jsme zaregistrovali případy, kdy nakažení nevykazují takřka žádné symptomy. Tito lidé mohou viru usnadňovat šíření. Zatím to nevíme jistě, ale obáváme se, že se ebola přizpůsobila – je méně smrtelná, ale více nakažlivá,“ dodal.

Virus ebolyVirus eboly | CC BY 2.0: NIAID via Flickr Virus eboly

Stávající výzkum Francouzů koreluje s výsledky loňské studie, která detekovala extrémně rychlé mutace viru v průběhu prvních 24 dní od vypuknutí epidemie eboly v Sierra Leone. Mutace nejsou v případě virových kmenů nijak neobvyklé, lékaři však zatím nepřišli na kloub tomu, jak předvídat, kterým směrem se budou ubírat, co si na ně vir „připraví“.

Lékaři nicméně poukázali na nejnovější zprávy z afrických nemocnic, podle nichž se začínají objevovat pacienti, kteří jsou infikovaní, ale nevykazují tolik příznaků nemoci, nebo dokonce žádné. Změna ve způsobu přenosu však zatím nenastala, mnozí však zdůrazňují slovo „zatím“ a k němu dodávají „naštěstí“.

Ve třech nejvíce postižených zemích Afriky (Guinea, Libérie, Sierra Leone) podle dat Světové zdravotnické organizace mezi 18. a 25. lednem objevilo méně než 100 pacientů s ebolou, což prý naznačuje, že epidemie je v takzvané druhé fázi a konečně ustpuje. Podle mnohých to však může být následek toho, že je vir díky nové mutaci jen hůře detekovatelný.

„Musíme se připravit, že přijdou další epidemie. Vir stále přežívá v divokých drobných zvířatech, která představují největší hrozbu pro lidstvo v budoucnosti,“ dodal pro BBC imunolog James Di Santo, podle kterého by byla nejlepší možnou ochranou masová vakcinace. Jen ve trojici zmíněných zemí se ebolou zatím nakazilo přes 22 tisíc lidí, zhruba 8800 jich zemřelo.

V Libérii začali s testováním dvou vakcín proti ebole
V africké Libérii začalo testování dvou experimentálních vakcín proti ebole. V první fázi by mělo být pokusně očkováno asi 600 dobrovolníků, nakonec by jich ale mohlo být až 27.000. Při dosavadních zkouškách se prokázalo, že vakcíny nejsou pro lidi nebezpečné. Epidemie eboly si dosud v západní Africe vyžádala téměř 9000 životů. Testování vakcín je součástí mezinárodní snahy zabránit tomu, aby se podobná epidemie opakovala, uvedla agentura AP.

Místní úřady čeká během očkování nelehký úkol. Mezi obyvateli totiž stále panují obavy, že by se při testovaní mohli ebolou nakazit. Jedním z prvních účastníků studie se stal třiačtyřicetiletý asistent lékaře B. Emmanuel Lansana. Dvě dávky vakcíny obdržel do pravé paže. I když jeho žena měla z testování strach, on na své účasti trval. „Všechny mé obavy mi vyvrátily, mé pochybnosti objasnily,“ uvedl po očkování Lansana.