Vládce Donbasu Achmetov opustil neutralitu, zjednal klid v Mariupolu

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov

Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov Zdroj: CC BY-SA 3.0: Komul - Wikimedia Commons

Do ulic východoukrajinského přístavu Mariupol se vrací klid po týdnech demonstrací a nepokojů, které vyvolali rozhořčení odpůrci nové kyjevské vlády. Z centra mizí barikády a zásobování se vrací k normálu. Zástupci holdingu Metinvest nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova se s separatisty dohodli na odzbrojení a vyklizení správních budov.

Obě strany podepsaly memorantum, v němž ukrajinskou armádu vyzývají ke zrušení kontrolních postů na výpadovkách. Pořádek ve městě má zajišťovat výhradně policie. Barikády budou odstraněny a poškozené budovy opraveny. Veřejná doprava a komunální služby se vrátí k normálnímu fungování.

Podle generálního ředitele hutního závodu Azovstal Envera Ckitišviliho, který dokument podepsal, vysílají signatáři ukrajinským občanům dvojí signál. „Radikálům navrhujeme složit zbraně a předat je bezpečnostním složkám. Armádě a státní moci navrhujeme zrušit kontrolní posty na předměstí a předat ochranu pořádku policii,“ řekl Ckitišvili, jehož podnik je jednou z hlavních součástí holdingu Metinvest.

Achmetov má jmění v hodnotě 11,4 miliardy dolarů (asi 230 miliard korun) a na východě Ukrajiny zaměstnává 300 tisíc lidí. Jeho postavení v průmyslovém Donbasu je podle agentury Reuters „feudální“ a nemůže ho ignorovat žádný režim. Sám oligarcha se na veřejnosti příliš neobjevuje, ale několikrát se už vyslovil pro zachování jednotné Ukrajiny. Po nedělním referendu o samostatnosti Doněcké a Luhanské oblasti se jeho impérium ocitlo v ohrožení.

Achmetov si musel vybrat

Obchodní zájmy nejbohatšího Ukrajince se podle expertů neslučují s představou „nezávislého“ území, které žádný stát neuznává. Achmetovovy strojírenské a těžební společnosti jsou zaměřeny na export a ke svému fungování potřebují stabilní právní prostředí. Samostatné „lidové republiky“ podnikatelským záměrům oligarchů nemohou prospět.

Podle uznávaného ukrajinského politologa Volodymyra Fesenka si Achmetov uvědomil, že jeho dosavadní „pasivní neutralita“ přestává fungovat. „Musí se stát aktivním vyjednavačem mezi vládou a povstalci,“ uvedl Fesenko.

Jeho slova potvrdilo středeční neobvyklé interview Achmetova pro ukrajinskou televizi. Ve čtyřminutovém rozhovoru prohlásil, že „Donbas může šťastně žít jen v jednotné Ukrajině“. Podpořil plány Kyjeva na decentralizaci a postavil se proti záměrům separatistů.

Do ulic vyrazili miliardářovi zaměstnanci

Zaměstnanci Achmetovova obřího průmyslového konglomerátu Metinvest se najednou objevili v mariupolských ulicích, z nichž zmizeli maskovaní radikálové zapalující hory pneumatik. Začala fungovat městská doprava, zasahovat nemusí policie. Achmetov prý chce zaplatit rekonstrukci policejní stanice poškozené při akcích vzbouřenců. Vedení Metinvestu vyzvalo armádu, aby jeho akce nenarušovala.

Patroly zaměstnanců Metinvestu se prý objeví i v ulicích dalších ukrajinských měst. Fesenko se ale obává, že Achmetovovo probuzení přišlo možná příliš pozdě. „S přihlédnutím k tomu, co se stalo v posledních dvou týdnech, nemusí pokus Achmetova zasáhnout do vývoje událostí vyjít,“ řekl.