Vůči KLDR prý přitvrzuje i Čína, měla zmrazit severokorejské účty

Záběry z odpálení severokorejské rakety. Její test přivolal na KLDR další sankce

Záběry z odpálení severokorejské rakety. Její test přivolal na KLDR další sankce Zdroj: ctk/AP

Čínské finanční domy včetně největší Průmyslové a komerční banky (ICBC) zmrazily účty patřící Severokorejcům. „Banka nám neřekla, proč k takovým opatřením přistoupila, ale zdá se, že to souvisí s napjatými vztahy obou zemí,“ cituje jihokorejský deník Dong-A Ilbo jednoho ze zaměstnanců ICBC. Peking přitom doposud platil za nejbližšího spojence KLDR, která se po sérii vojenských testů stala terčem přísnějších sankcí okolních zemí.

Ke zmrazení aktiv sáhla pobočka ICBC na severovýchodě Číny již koncem prosince, po nedávném raketovém testu zablokovala účty všem lidem se severokorejskými jmény další banka, uvádí agentura Reuters.

Washington a Soul současně hledají podporu Číny pro vlnu nových sankcí vůči KLDR. Prezident USA Barack Obama podepsal zákon zpřísňující sankce vůči severokorejskému režimu minulý týden. Tvrdší postup je namířen vůči osobám, které podporují fungování severokorejského jaderného programu a další agresivní vojenské aktivity.

Zareagovala také Jižní Korea a Japonsko

Bez odezvy neprošla aktivita KLDR ani v Soulu. Jižní Korea se tak minulý týden rozhodla ukončit fungování průmyslové zóny v Kesongu, kterou společně s Pchjongjangem od roku 2004 provozovala na severokorejském území.

Na aktivity režimu Kim Čong-una zareagovalo také Japonsko, které podobně jako USA ohlásilo nové sankce. Zahrnovat by měly například úplný zákaz přítomnosti severokorejských lodí v japonských přístavech. Státy zpřísňují opatření vůči KLDR postupně již od 6. ledna, kdy Pchjongjang uskutečnil svůj čtvrtý jaderný test.