Výsledky Siemensu předčily očekávání, i přes nízké ceny ropy

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser

Generální ředitel koncernu Siemens Joe Kaeser Zdroj: ctk/AP

Německý průmyslový konglomerát zvyšuje očekávání u výsledků svého hospodaření za letošní rok. Po loňské ztrátě tak společnost již od začátku roku míří ke kladnému výsledku, kterému pomohla rozsáhlá restrukturalizace a škrty uvnitř společnosti.

Lepší očekávání se již odrazila na předpokládaném výnosu akcií. Původně Siemens očekával výnos za akcii 6 až 6,4 euro, nyní se posunul nad 6,5 euro. Rovněž výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí jsou pro společnost velmi optimistické, tržby vzrostly o pět procent na 19,8 miliardy euro (535 miliard korun), množství zakázek firmě stouplo o procent šest. Nejvíce rostla divize zabývající se energetikou a plynem, celkem jí zisk stoupnul o 69 procent.

Za výborné výsledky společnosti mohou především velké zakázky v energetickém průmyslu, z části rovněž taženém technologiemi na výrobu z obnovitelných zdrojů. V současnosti Siemens pracuje například na termální elektrárně v Bolívii nebo síti paroplynových elektráren ve Spojených státech.

Siemens zároveň pokračuje ve svém spojení se španělským výrobcem větrných elektráren, firmou Gamesa. Společně by se měli stát jedním z největších producentů turbín pro evětrnou energii na světě. Dobrých výsledků Siemens docílil i přesto, že jeho hlavní konkurenti, General Electric a Honeywell, se kvůli nízkým cenám ropy nedaří.

Předběžných cílů zatím dosáhly všechny divize konglomerátu, kromě části zabývající se automatizací v průmyslu. Jejími hlavními zákazníky jsou totiž petrochemické společnosti, které v současné době omezily výdaje do modernizace svých provozů. Před akcionáři si také Siemens musí obhajovat nákup americké společnosti Dresser-Rand, jež vyrábí zařízení pro ropný průmysl. K jejímu nákupu došlo chvíli předtím, než ceny strategické suroviny začaly klesat.