Vysychání Aralského jezera by měly zastavit i tři miliardy dolarů od dárců

Rezivějí na dně. Aralské jezero nahradila Aralská poušť.

Rezivějí na dně. Aralské jezero nahradila Aralská poušť. Zdroj: Sasa Blau

Sběračky bavlny. Uzbekistán využívá ke sklizni bavlny státní zaměstnance. Tyto dvě ženy normálně pracují jako zubařky
Zánik. Tady ještě Amudarja teče. O pár desítek kilometrů dál se vytratí v pouští
Útěk. Paní učitelka Gulnara říká: Všichni odsud odjíždějí. Zůstali jenom staří lidé
V zapomnění. Ještě dnes tu leží konzervy přpravené na naplnění
Umění. Soc-realistické umění v vjezdu do fabriky
7
Fotogalerie
Na zmírnění dopadů vysychání Aralského jezera přislíbili zahraniční dárci částkou asi tři miliardy dolarů (66 miliard korun). Je to výsledek skončené dvoudenní mezinárodní konference v Uzbekistánu, informovala agentura AFP. Mizení jezera, které za několik posledních desetiletí z velké části vyschlo a změnilo se v poušť, je považováno za jednu z největších ekologických katastrof způsobených člověkem.

Vybrané finance jsou určeny nejen pro Uzbekistán a Kazachstán, na jehož území zbytky jezera leží, ale i pro Turkmenistán, který ekologické dopady rovněž pociťuje. Peníze mají pomoci zlepšit socioekonomickou, zdravotní a ekologickou situaci v těchto třech zemích.

Ještě před dárcovskou schůzkou vyzvali generální tajemník OSN Pan Ki-mun a uzbecký prezident Islam Karimov ke štědřejším příspěvkům na likvidaci škod, které s sebou vysychání kdysi čtvrtého největšího jezera světa přináší.

Ekologickou katastrofou je především obrovské množství soli, která kontaminuje půdu a která způsobuje řadu nemocí u obyvatel této středoasijské oblasti. Prachu a soli se z pouště okolo Aralu ročně dostane do atmosféry na 75 milionů tun.

Fotoreportáž: Po Aralském jezeru zbyla poušť a zavřené rybí továrny

Divokým Východostánem: Pomník Aralskému jezeru