Výtažek z javorového sirupu zvyšuje účinnost antibiotik

Javorový sirup

Javorový sirup Zdroj: reuters

Dobře chutná na lívancích a podle nejnovějších poznatků výzkumníků z McGillovy univerzity v Montrealu také pomáhá zvyšovat efektivitu antibiotik. Řeč je o chloubě kanadského kulinářského průmyslu, javorovém sirupu. Koncentrát výtažků z mízy severoamerického javoru by v budoucnu mohl pomoci v boji s mikroby, snížit všeobecnou spotřebu antibiotik a také dezinfikovat plochy, na nichž bakterie, nejčastěji v nemocnicích, vytvářejí nebezpečné biofilmy.

Tak vítané vlastnosti propůjčuje sirupu vysoká koncentrace přírodních fenolů. Různé variace těchto aromatických sloučenin lze nalézt napříč farmaceutickým průmyslem. To byl také důvod, proč se tým kolem vedoucí výzkumu Natalie Tufenkjiové v souvislosti s alternativní medicínou začal o využití javorového sirupu zajímat.

Vědci nejprve prošli montrealské obchody a z nakoupeného zboží se pokusili připravit nasycený koncentrát. Pak výsledný produkt smíchali s různými kmeny infekčních bakterií od E. coli po proteus mirabilis, který je nejčastějším původcem zánětů močových cest. Samotný sirupový výtažek měl na bakterie mírný efekt, po přidání běžných antibiotik však nastal zvrat.

„Zjistili jsme, že sirup citelně snižuje schopnost bakterií odolávat působení běžných antibiotik. Současně také výrazně klesá schopnost bakterií vytvářet biofilm,“ vysvětlila Tufenkjiová v časopise Applied and Environmental Microbiology.

Po praktické stránce byla podle studie zcela vyřazena takzvaná exprese několika bakteriálních genů. Jimi je dána schopnost bakterie odolávat antibiotikům a její infekčnost. Za takových okolností se z bakterie, jak se vědci z kanadského týmu expresivně vyjádřili, stává „bezzubá bezbranná brebera“, snadný cíl pro antibiotika. Vědci teď připravují laboratorní zkoušky, klinické testy by měly následovat poté.